Zsírleszívás

Mit jelent a zsírleszívás?

A zsírleszívás lehetővé teszi a különböző testtájakon kialakuló zsírfelrakódások végleges eltávolítását speciális eszközök segítségével. A műtét során rövid, néhány mm-es metszésen keresztül perforált fém kanült vezetünk a bőr alá és a zsírsejteket vákuum alkalmazásával leszívjuk. A zsírleszívás nem a fogyókúrára eszköze, célja nem a súlycsökkentés, hanem a helyi, körülírt zsírpárnák megszüntetésével az alak újraformálása.

Dr. Csuha Lajos zsírleszívás műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

A zsírleszívás célja a helyi, körülírt zsírfelrakódások megszüntetése, amelyek gyakran alkati eredetűek, s melyek hölgyeknél főleg a hason, csípőkön, combokon, fenéken, esetleg a térdeken, uraknál pedig inkább úszógumiszerűen helyezkednek el.

A zsírleszívás eredménye bár gyakran kilogrammokban is jelentős, mégis inkább centiméterekben mérve lesz jobban kifejezhető. A testalak ilyen látványos javulását, mely után akár a ruhatár kicserélése is szükségessé válhat, semmilyen más beavatkozástól nem várhatjuk. Mivel a zsírsejtek száma megszületésünk után már jelentősen nem változik, a műtét a zsírsejtek eltávolításával megakadályozza, hogy a leszívott területen később zsír rakódjon le, tehát a zsírszívás eredménye végleges.

A zsírleszívás műtét menete

A zsírleszívás történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. Zsírleszívás műtét előtt minden esetben laborvizsgálatok, illetve EKG szükségesek.

Helyi érzéstelenítésben egy alkalommal maximum egy, vagy esetleg két, nem túl nagy testtáj szívható le és kisebb kellemetlen érzések is jelentkeznek. Altatásban egyszerre több területről is eltávolítható a zsírszövet, de még így sem lehet bármekkora a leszívott mennyiség. Egy műtéttel, egy alkalommal 6-8 liternél több zsírt nem távolítunk el.

A zsírleszívás technológiája

Az utóbbi másfél évtizedben a hagyományos vákuumos technikát továbbfejlesztették, az új készülékeknél a zsírszövet fellazításában lézer, rádiófrekvencia, ultrahang, illetve mechanikus vibráció kap szerepet. Különösen elterjedt az ultrahangos zsírleszívás technológia és az utóbbi néhány évben az ún. vibrációs kanülök, melyekkel gyorsabban, hatékonyabban lehet dolgozni.

Klinikánkon a zsírleszívás évek óta a legmodernebb vibroliposuctios, rezgő-vibráló kanülös eljárással történikA Dr. Csuha által használt a PAL technikán alapuló Micro Aire amerikai készüléket mind hatékonyságát, mind a műtét biztonságát tekintve is a legjobbak közé sorolják. Segítségével még a kötöttebb területekről is gyorsan és egyenletesen lehet a zsírszövetet eltávolítani.

Mennyi időt vesz igénybe a zsírleszívás?

Egy közepes testtáj pl. bricsesz leszívása 15-20 percig tart, további néhány perc az előkészítés. Érzéstelenítésben történő műtétet követően fél-egy órás pihenés után lehet távozni, célszerűen autóval, de ne saját maga vezesse.

Altatás után egy napos /éjszakás/ megfigyelés szükséges, majd általában másnap reggel lehet távozni, de ilyenkor sem szabad még autót vezetni.

Zsírleszívás utáni regenerálódás

 • A zsírleszívás után közvetlenül speciális kompressziós dresszt húzunk fel a kezelt területre, mely segít a bőrt alapjához visszatapadni és ez által zsirleszivasis gyorsítani a gyógyulást. Ezt a gyógyruhát, mely klinikánkon beszerezhető, már a műtét előtt kiválasztjuk. Átlagosan egy-másfél hónapig kell viselni, két-három hétig éjjel nappal, majd további két-három hétig csak nappal.
 • A szorítóruházatot négy napig egyáltalán nem szabad levenni, az ötödik napon már le lehet zuhanyozni, és erre a fél órára ilyenkor már levehető.
 • 2-3 napos otthoni pihenés után könnyű fizikai, szellemi munka végezhető, autót lehet vezetni.
 • Nehéz fizikai munka, intenzív sport, torna, tánc, főleg az operált terület szélesebb mozdulatai egy-másfél hónapig kerülendőek.

Későbbiekben már nincs korlátozás, a korábbi életvitel minden tekintetben folytatható, semmilyen káros hatással sem kell számolni.

Milyen kellemetlen velejárói vannak a zsírleszívásnak?

 • Fájdalom: helyi érzéstelenítésben a műtét kezdetekor az érzéstelenítő injekciók okoznak csekély kellemetlenséget, de ezután legfeljebb helyenként lehet kisebb érzékenység. Altatásban természetesen nincs fájdalom, de a műtét után mindkét esetben néhány napig jelentkezhetnek tompa izomlázszerű, vagy égő jellegű fájdalmak. Egyszerű vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek elegendőek.
 • Véraláfutás, lila bőrelszíneződés: különböző intenzitással, de minden esetben jelentkezik a leszívott területen, vagy attól lefelé / hasonlóan, mint amikor egy erősebb ütés után belilul a bőr /. Általában két-három hét alatt nyomtalanul felszívódik.
 • Duzzanat: közvetlenül a zsírleszívás után a bőr meglazul, furcsán ráncos lehet, de néhány óra elteltével több-kevesebb szövetnedv gyűlik meg a területen, mely duzzanat formájában mutatkozik. Mennyiségileg ez akár meg is közelítheti a leszívott zsírét is. Hasonlóan a bőrelszíneződéshez két-három hét alatt felszívódik. Az esetek többségében mire a szorítóruházat lekerül, ezek a jelenségek már elmúlnak.
 • Műtéti heg: területenként egy-egy pici 2-4 mm hosszú metszés szükséges, melynek nyomaként alig látható heg marad. Ezeket igyekszünk rejtett helyre tenni, de a nem takart területen sem feltűnőek.

Milyen szövődményei lehetnek a zsírleszívásnak?

 • Vérömleny: a műtéti terület jelentősebb bevérzése nagyon ritka, 1 %-nál nem gyakoribb, a szívó kanül speciális kialakítása miatt nagyobb ereket nem sérthet. Kisebb bevérzések jegelésre jól reagálnak, de esetleg a leszívott terület néhány hónapig is fennálló keményebb tapintatát okozhatják.
 • Gyulladás: komolyabb, beavatkozást is igénylő gyulladás nagyon ritka, ezrelékes valószínűségű.
 • Kóros hegképződés, sebgyógyulási zavar: a műtéti hegek nagyon rövidek, feszülés nélkül összefekszenek, ezért, legfeljebb keloid képződésre hajlamos egyéneken fordulhat elő a hegképződés zavara.
 • Bőrérzés problémák, zsibbadás, érzéketlenségnéhány (3-4 %-ban) fordulhat elő a területen érzészavar vagy érzéskiesés. Végleges formájuk nagyon ritka, de a teljes regeneráció meghaladhatja az egy évet.
 • Bőregyenetlenség, bőrlazaság: a zsírleszívás után a terület bőre nem lesz feszesebb. A beavatkozást csak azoknál célszerű végezni, akiknél a bőr rugalmassága folytán teljes visszahúzódás várható. Egyéb esetekben bizonyos területeken kiegészítő műtéttel a bőr megfeszítése is javasolt. A bőrfelszín kisebb egyenetlensége a leggyakrabban előforduló probléma a zsírleszívás után. Korábban 5-10 %-ban tapasztaltuk, a vibrációs kanül bevezetésével előfordulása jelentősen csökkent. Vákuum masszázzsal (ENDERMOLOGIE) jól kezelhető. Meglévő bőregyenetlenség, /narancsbőr / a legtöbb esetben nem fog megszűnni a zsírleszívás után, de sokszor javítható.
 • Tartós elszíneződés a bőrön: nagyon ritkán a zsírleszíváson átesett hölgyek beszámolnak arról, hogy a leszívott terület bőrén a bevérzés okozta elszíneződés még néhány hónap elteltével sem tűnik el teljesen. Ezekben az esetekben is csak nagyon halvány, bizonyos fényviszonyoknál látható a színeltérés, és ált. további néhány hónap elteltével teljesen megszűnik.

Hasznos tanácsok zsírleszívás után

 • Ha a bevérzés jelentősebb, jegelést alkalmazhatunk a területre naponta 10-12 alkalommal 15-20 percre. E célra a szilikonos hűtőtömlők a legmegfelelőbbek.
 • Ha alsó végtagon történt zsírleszívás után a lábszáron, boka környékén duzzanat jelentkezik, vegye le a szorítónadrágot, hanyatt fekvő helyzetben lábát emelje magasra, pl. támassza a falnak, majd 20-25 perc után, ha a duzzanat már csökkent, a szorítónadrágot vegye vissza.
 • A zuhanyozás idejére, 10-15 percre a szorítóruhát levehetjük. A seben közvetlenül kis ragasztócsík van, ezt ne távolítsuk el. Kevésbé komfortos, de lezuhanyozhatunk a szorítóruházatban is. A gyógyruha megszáradását hajszárítóval siettethetjük.
 • zsírleszívás után esetleg megmaradó bőregyenetlenség (narancs bőrhöz hasonló) kezelésére 1977 óta alkalmazzák a vákuumos masszírozó kezelést. A speciális készülék kezelőfeje precízen ellenőrzött negatív nyomással beszívja a kezelendő bőrfelületet, és egyidejűleg egy henger segítségével át is masszírozza azt. Néhány kezelés után a zsírszövet eloszlása egyenletesebbé válik, a bőrfelszín kisimul. A kezelést, ha szükséges, a zsírleszívás után néhány héttel el lehet kezdeni, jelenleg is több kozmetikai centrum rendelkezik erre alkalmas berendezéssel. 

Mennyibe kerül a zsírleszívás műtét?

A zsírleszívás árakat az árak menüpont alatt találja meg.

Dr. Csuha Lajos zsírleszívás műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Bejelentkezéshez, időpontkéréshez kérjük, kattintson ide.