Ajakvastagítás és ráncfeltöltés

Mit jelent az ajakvastagítás és ráncfeltöltés?

Keskeny ajkak megvastagítására, teltebbé tételére, az arcon a kor előrehaladtával jelentkező kisebb nagyobb ráncok elsimítására, kezelésére, az arckontúr kisebb megváltoztatására az elmúlt években, évtizedekben egyre több egyszerűen injekcióval beadható feltöltő anyagot fejlesztettek ki. Közös sajátosságuk, hogy használatukkal egyszerű, néhány perces ambuláns kezelés során, azonnal látványos eredmény érhető el. A mellékhatások minimálisak, szövődménylehetőség csekély, utókezelés nem szükséges, a megszokott életvitel folytatható, a páciens nem esik ki a munkából.

ajakvastagitas

Az injekciós kezelés az arc különböző területein alkalmazható

 1. Szemöldökök közötti függőleges ráncok, homlok vízszintes ráncai.
 2. Nevetőráncok és a marionett ráncok (orr-ajakzug között illetve mellett).
 3. Külső szemzugtól oldalra eső szarkalábak (csak bizonyos esetekben).
 4. Alsó vagy felsőajak körüli, időskori finom függőleges ráncok.
 5. Acne vagy egyéb eredetű besüppedt hegek kiemelése.
 6. Orrhát kisebb egyenetlenségei.
 7. Ajakvastagítás.
 8. Szemgödör alsó pereme (könnyárkok).
 9. Állcsúcs.
 10. Arccsont kiemelés.

Dr. Csuha Lajos ajakfeltöltés, ráncfeltöltés eljárásainak képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Hogyan történik az ajakvastagítás vagy ráncfeltöltés?

 • Injekciós technikával, nagyon vékony tű segítségével juttatjuk be az anyagokat a kezelendő terület bőrébe.
 • Amennyiben a bőrterület előzetes érzéstelenítésére szükséges, úgy azt a kezelés előtt 20 percig felhelyezett érzéstelenítőkenőccsel végezzük. Így 60-70 %-os érzéstelenséget lehet elérni. Ajakfeltöltés előtt általában injekciós érzéstelenítést alkalmazunk, hasonlóan a fogorvosi kezeléseknél megszokottakhoz.
 • A kezelés időtartama területtől függően 20-40 perc, mely a bőrfelület gondos fertőtlenítésével kezdődik.
 • A hatás rögtön jelentkezik, de átmenetileg 2-3 napig a kezelt terület enyhe duzzanata előfordulhat. A duzzanat különösen az ajakvastagítás után lehet jelentős, mely 1-2 nap alatt múlik el.
 • Ritkán lilás bőrelszíneződés is előfordulhat a kis bevérzések következtében. Ezek felszívódása 1-2 hetet igényelhet.
 • Ajakvastagítás után néhány napig még kisebb egyenetlenség előfordulhat az ajkakon. Száj körüli feltöltés után 24-36 óráig kerülni kell a túlzott szájmozgásokat.
 • A kezelések után mindig előfordulhat bőrelszíneződés, enyhe bőrpír vagy elhalványulás a kezelt területen, továbbá enyhe fájdalom, a bőrfelület viszketése tapasztalható. Ezek a tünetek általában néhány napon belül elmúlnak.

Nagyon fontos tudomásul venni, hogy az injekciós feltöltések során az első feltöltés alkalmával a tervezett hatás eléréséhez szükséges kezelést 1, vagy ritkán 2 alkalommal meg kell ismételni néhány héten, 1-1,5 hónapon belül. Ez a mai töltőanyagok esetében már ritkábban szükséges ugyan, de 10-15 %-ban ma is számolhatunk vele. Ennek az a magyarázata, hogy a töltőanyagok egy része az első kezelés után valamelyest mélyebbre süllyed a szövetekbe, így, bár nem tűnik el, nem szívódik fel a területről, mégis az effektus szemmel láthatóan jelentősen csökkenhet az első 1-2 hét elteltével. A megismételt feltöltések után erre már nem kell számítani. A fenti jelenségek egyéni kötőszöveti adottságoktól függenek, ezért előre pontosan nem lehet megjósolni, hogy egy kezelés elegendő, vagy ismétlés szükséges. Ezzel a bizonytalansággal a kezelés pénzügyi tervezésénél is számolni kell, hiszen a töltőanyagok meglehetősen drágák.

Lehetséges szövődmények ajakfeltöltés vagy ráncfeltöltés után

 • A szövődmények ritkák.
 • Ajakfeltöltés után 5-10 %-ban előfordulhat bevérzés, mely lilás-kékes bőrelszíneződéssel és jelentősebb duzzanattal jár. Jegeléssel, illetve kenőcsökkel kezelhető, 1-2 hét alatt elmúlik. Más bőrterületeken ez a szövődmény ritkább.
 • Néhány százalékban előfordul az anyag helyén tapintható csomó képződése. Ez ritkán válik láthatóvá, de különösen az ajkakon így is zavaró lehet harapáskor, csókolózáskor.
 • A bőrterület tartósabb elszíneződése, mely rózsaszínes, vagy halványabb bőrszínt eredményezhet, általában néhány héten belül elmúlik, azonban nagyobb bevérzést követően kialakuló sötétebb bőrtónus akár tartós is lehet, ilyenkor lézeres kezelés válhat szükségessé ennek eltüntetésére.
 • Még ritkább, ezrelékes valószínűségű az allergiás reakció, mely a bőr gyulladásával jár és helyi duzzanatot, bőrvörösséget, érzékenységet okoz. A kezelés szteroid tartalmú és egyéb kenőcsökkel helyileg megoldható.
 • A bőrfelület gyulladása fertőzés következtében is bekövetkezhet, hajlamosabbak erre a Herpes vírus által okozott bőrtüneteket gyakrabban észlelő páciensek. A kezelés ilyenkor antibiotikumos kenőcsök formájában segíthet.
 • Elsősorban szemkörnyéki mélyebbre adott feltöltések után, de más területeken is ritkán tapasztalunk tartósabb duzzanatot, oedemát, melyek felszívódása hónapokat vehet igénybe.
 • Az anyag elvándorlására, migrációjára az utasítások betartása esetén kevés az esély.
 • Szerencsére nagyon ritkák, de súlyosabb következményekkel járnak az ún. vaszkuláris, vagy érszövődmények, melyeket a töltőanyag erekbe történő bejutása és a következményes érelzáródás okoz. Ilyenkor akár bőrelhalás is kialakulhat, mely a hosszabb utókezelés ellenére is néha hegesedéssel gyógyul.
 • Legsúlyosabb esetben az arc középső felső harmadában végzett mélyebbre adott töltőanyag érszövődményeként vakság is előfordulhat, szerencsére ennek valószínűsége irodalmi ritkaságnak számít.
 • Ritkán előfordulhat a nem végleges eredményt nyújtó készítmények beadása után, hogy az anyag a vártnál jóval gyorsabban szívódik fel egyéni alkati kötőszöveti sajátosságok miatt.
 • Ha előzetesen már volt a páciensnek herpesz kiütése, az injekciós kezelések növelik a kiújulás kockázatát.
 • Aspirin, vagy hasonló hatású szer szedése a beadás területén fokozhatja a vérzést, bevérzést okozhat.

Ajakfeltöltés, ráncfeltöltés után

 • 2-3 napig ne érintsük, nyomkodjuk a kezelt területet.
 • Ajakfeltöltés vagy ajak körüli kezelések után tartózkodjunk a sok beszédtől, nevetéstől, állandó rágómozdulatoktól.  Kívánatos lenne, az ún. ”pókerarc”.
 • Fogászati kezelést ne tervezzünk a száj körüli injekciós feltöltést követő héten!
 • Jegelés nem kötelező, de alkalmazása gyorsíthatja a duzzanat és a fájdalom elmúlását. Csak puha, szilikon zselével töltött kozmetikai hűtő tömlő használható.
 • 1 nap után óvatosan meg lehet mosni, akár szappannal is a kezelt területet, és 2 nap elteltével sminket is lehet alkalmazni.
 • Amíg a kezdeti duzzadtság és bőrpír nem múlik el teljesen, a területet nem szabad kitenni erős hőhatásnak (napozás, szolárium, extrém hideg pl. síelés során). A napfényt, szoláriumot egy hónapig kerülni kell.
 • Tartós ajakkontúrt, tetoválást az ajakvastagítás után legalább 1 hónapig ne végeztessünk kozmetikusunkkal.

Nem javasoljuk a kezeléseket:

 • Bizonyos készítményeknél, ha a páciens Lidocainra vagy más érzéstelenítőszerre allergiás.
 • Fennálló bőrbetegségek, herpesz esetén.
 • Súlyos allergiás kórképek esetén.
 • Autoimmun betegségben szenvedőknél.
 • Véralvadásgátló készítmények szedése (Aspirin, Heparin, Sincumar, stb ) esetén.

Ismerje meg részletesen az ajakvastagításra, ráncfeltöltésre használható anyagokat!

Az ajakvastagításra, ráncfeltöltésre használatos anyagoknak 2 csoportját különböztetjük meg:

 1. Átmeneti eredményt biztosító anyagok (hatásuk fél-másfél évig tart)
 2. Tartós, évtizedekig tartó hatású készítmények

Átmeneti eredményt biztosító anyagok

 1. Kollagén tartalmú készítmények
  RESOPLAST, ZYDERM, ZYPLAST – Állati bőrből kivont fehérjekészítmények. Miután hatásuk 2-4 hónap, illetve az allergiás mellékhatások lehetősége magasabb, az újabb töltőanyagok elterjedésével alkalmazásuk nagymértékben háttérbe szorult.
 2. Polyvinylalcohol tartalmú anyagok
  BIOINBLUE
 3. Felszívódó polyacrylamid készítmények
  OUTLINE
 4. Tejsav alapú töltőanyagok
  Poly-L-lactic acid: SCULPTRA 
 5. Csontcement rokon anyagok
  Calcium hydroxylapatite: BEAUTIFILL, RADIESSE – Ajakvastagításra nem javasolják, de volumenpótlásra ígéretesnek mutatkozó, természetes, szövetrokon vegyületet tartalmazó készítmények.
 6. Hyaluronsav tartalmú készítmények
  RESTYLANE, PERLANE, REVIDERM, ROFILAN, ESTHÉLIS, HYLAFORM, JUVEDERM, PRINCESS, SAYPHA és még több tucat készítmény

  1. Bár hatásuk csak időleges, mégis számos előnnyel rendelkeznek, így ma a legelterjedtebbek.
  2. Hosszú láncmolekulákból álló, nagy vízmegkötő képességű, kémiailag a cukrok csoportjába tartozó vegyületek, melyek az emberi és állati bőrben egyaránt természetes formában is megtalálhatók.
  3. Stabil molekula, hosszabb ideig, tágabb hőmérséklet-tartományban tárolható.
  4. Allergiát elvétve okoznak.
  5. Mesterséges anyagot egyikük sem tartalmaz
  6. Maradandó probléma lehetősége rendkívül csekély.
  7. A különböző Hyaluronsav készítményeknél a hatástartam növelése érdekében a molekulákat hosszabb láncokká kapcsolják össze, más készítményeknél ezt keresztkötések létrehozásával érik el, megint más termékeknél dextrán (cukor) granulumok hozzáadásával nyújtják meg a felszívódási időt. Ilyen módon mind az ajakvastagítás, mind pedig a ráncfeltöltés esetében a másfél-két éves tartósságot is sikerült elérni.
  8. A kor előrehaladtával, a ráncok, redők áthelyeződnek, ill. újabbak jelennek meg, melyek az ismételt kezelésekkel jól korrigálhatók.
  9. A felületesebb és a mélyebb ráncokhoz, valamint a nagyobb besüppedésekhez, a bőr különböző rétegeibe különböző készítményeket kell injektálni. Általában ezeket kombináltan is lehet alkalmazni.

Tartós, évtizedekig tartó hatású készítmények

 • Mesterséges, szintetikus vegyületek, vagy természetes anyagokhoz kevert szintetikus vegyületek.
 • 7-10 éves vagy akár végleges eredmény.
 • Fontos tudni, hogy noha ezen anyagok hatása nem tart élet hosszan, az anyag véglegesen a szövetek között marad, mert lebomlani, felszívódni nem tud. A környező szövetekben kifejlődött indukált kötőszövet képződés viszont idővel csökken, így végül a hatás megszűnik.
 • Problémát az okozhat, hogy akár évek múlva is, ritkán ugyan, de szövetekben elhelyezkedő idegen anyag körül valamilyen külső vagy belső hatásra, ma még nem pontosan tisztázott mechanizmussal, túlzott kötőszövet képződés indul meg, ami csomóképződésben vagy késői allergiás tünetek – duzzanat, bőrpír – megjelenésében nyilvánul meg. 
 • Ezek váratlan és kellemetlen mellékhatások lehetnek és akár 8-10 év után is felléphetnek.
 • Sajnos kezelésük is okozhat nehézséget, hiszen ezen anyagok eltávolítása általában csak műtéti kimetszéssel lehetséges, mely heggel jár.
 • A végleges készítményekkel kapcsolatos kezdeti lelkesedést sok plasztikai sebész kolléga esetében szkepticizmus váltotta fel. Sokan, akik évtizeden keresztül rendszeresen alkalmaztak ilyen töltőanyagokat, ma nem, vagy csak nagyon óvatosan, ritkán vállalnak végleges kezelést. Dr. Csuha nem használ véglegesen bennmaradó töltőanyagokat.
 • A tartós hatású készítményeknél figyelembe kell venni, hogy az arc a korral változik, a ráncok, redők átrendeződhetnek, és a ma beadott végleges hatású készítmények évtizedek múlva előnytelen megjelenést mutathatnak. A jelentősen megduzzasztott ajkak 20-30 éves korban lehetnek attraktívak, előnyösek, de 50-60 év felett esetleg groteszkké, nevetségessé válhatnak. Ebből a szempontból a felszívódó anyagok, ha fajlagosan drágábbak is, előnyösebbek.
 1. Polimetylmethacrylat PMMA
  ARTECOLL – Kollagén vivőanyagba oldva mikroszkopikus méretű acrylat gyöngyöcskéket tartalmaz. 
 2. Hydroxymetylmethacrylat
  DERMALIVE – Hyaluronsav alapanyagba kevert műanyag fragmentumok, darabkák, melyek a kontaktlencsék anyagához hasonlóak.
 3. Szilikonolaj
  Korábban ez volt az egyedüli injekcióval beadható és tartós eredményt biztosító készítmény, melyet ráncfeltöltésre és ajakvastagításra is gyakran használtak, de az utóbbi években az egyéb szintetikus anyagok elterjedése óta alkalmazása háttérbe szorult. 
 4. Nem felszívódó Polyacrylamid készítmények
  BIO-ALCAMID, AQUAMID – Valójában egy injekciós tűvel a szövetek közé beadható bio-implantátumoknak, semmint töltőanyagnak tekinthetők. Alkalmazásuk is némileg eltér az egyéb töltőanyagoktól, amiket legtöbbször ajakvastagításra, vagy az arcon képződő ráncok, redők feltöltésére használunk. A Bio-alkamid nagyobb térfogathiányok, besüppedések kitöltésére, állcsúcs vagy járomcsont kiemelésére alkalmas inkább. Sajnos gyakran elvándorol a kezelt területről és eltávolítása sem lehetséges minden esetben műtét nélkül. 

Mennyibe kerül az ajakfeltöltés, ráncfeltöltés?

Az ajakfeltöltés, ráncfeltöltés árakat az árak menüpont alatt találja meg.

Dr. Csuha Lajos ajakfeltöltés, ráncfeltöltés eljárásainak képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Bejelentkezéshez, időpontkéréshez kérjük, kattintson ide.