Jó tudni

A műtéteket megelőző teendőkről részletes tájékoztatást talál ezen az oldalon. A helyi érzéstelenítésben és az altatásos műtétek előtt végzendő teendőket ismerheti meg részletesen.

A HELYI ÉRZÉSTELENÍTÉSBEN VÉGZETT MŰTÉTEKET MEGELŐZŐ TEENDŐKRŐL

Teendők a műtét előtt

Betegségek:  Amennyiben Önnek bármilyen jellegű egészségügyi problémája  vagy betegsége van, kérjük, még a vizsgálatkor jelezze, hogy legyen alkalmunk felkészíteni Önt a beavatkozásra. A műtétre teljesen egészségesen kerülhet csak sor, megfázás, influenza, egyéb lázas állapot, vagy más akut betegség az időpont elhalasztását teheti szükségessé. Kérjük, ügyeljen erre, és időben jelezze számunkra. Terhesség fennállása esetén műtét nem végezhető.

Előzetes vizsgálatok: A műtéthez szükséges laborvizsgálatok – vér- és vizeletvizsgálat, valamint EKG – eredményei a műtéttől számított 30 napon belül érvényesek.  A következő vizsgálatok szükségesek: T vérkép, süllyedés, vérzésalvadási idő vagy prothrombin, T vizelet. A leleteket a műtét előtti konzultációra szükséges magával hoznia. 

A fenti vizsgálatokra a körzeti, vagy családorvos tud beutalót adni.

Gyógyászati segédeszközök: Bizonyos műtétek után /pl. zsírleszívás/ speciális kompressziós ruházat viselése szükséges. Ezek a gyógyászati segédeszközök általában klinikánkon beszerezhetők.

Teendők a műtét napján

Étkezés: A műtét napján könnyű reggeli, folyadék fogyasztása engedélyezett.

Dohányzás: A műtétet megelőző napon és a műtét napján tartózkodjon a dohányzástól.

Tisztálkodás: A műtétet megelőző este alapos samponos hajmosást végezzen! Bejövetele előtt kérjük, hogy az arcáról mindennemű festéket és körmeiről a lakkot távolítsa el! Otthoni fürdés vagy zuhanyzás után az operálandó testfelszínen már testápoló krémet se használjon! A műtét előtti héten szoláriumot, vagy intenzív napozást nem javaslunk.

Érkezés:  A műtét helye Budapest VI. ker. Városligeti fasor 28. A műtét megállapodásban rögzített kezdési időpontjánál egy órával korábban kell megérkeznie.

Öltözék:  A beavatkozás után az előzetes megbeszélésnek megfelelően kötést helyezünk fel az operált területre. Kérjük, az öltözködésnél ezt vegye figyelembe, lehetőleg kényelmes öltözékben jöjjön. Kerülje a szűk nyakú pulóvereket, vagy- különösen az alsó végtagon végzett műtéteknél- a szűk szárú nadrágot.

Kísérő: Amennyiben kísérővel távozik, kérjük, vegye figyelembe, hogy a beavatkozás előzetesen megbeszélt, tervezett időtartama után további fél óra pihenés szükséges klinikánkon. Orr, arc, nyakplasztika esetén feltétlenül kísérővel, autóval távozzon. Bizonyos műtétek után a műtét napján autót nem vezethet, más műtétek ezt nem zárják ki. Mindenesetre, ha a műtét napján autót szeretne vezetni, erről a megérkezés után, még mielőtt bármilyen gyógyszert bevenne, tájékoztasson minket.

Műtét utáni tudnivalók

Az első nap otthon: Nagyobb műtétek után – arcplasztika, orrplasztika – szükség lehet néhány napos otthoni felügyeletre. Fájdalom bizonyos műtétek után egy-két napig jelentkezhet, ezért fájdalomcsillapítóról előre gondoskodjon. Általában középerős fájdalomcsillapító tabletta elegendő.

Ellenőrzés: Kötéscsere és kontroll vizsgálat az előzetesen megbeszélt időpontokban történik.

AMENNYIBEN BÁRMILYEN  SZOKATLAN,  VAGY  SZÖVŐDMÉNYRE  UTALÓ  JELET  TAPASZTAL,  KÉREM  JELEZZE!

Ilyen lehet:

– Ha a műtét után néhány napig természetes, normálisan csökkenő tendenciát mutató fájdalom hirtelen felerősödik, égő lüktető jellegűvé válik.

– Ha a műtéti terület feszessé, keménnyé válik, vagy jelentős duzzanat, esetleg a területen nagyfokú aszimmetria alakul ki.

– Magasabb láz /38 C° felett/, esetleg hidegrázás jelentkezik.

– Ha a kötés jelentősen átvérzik vagy más jellegű, nagyobb váladékürítés jelentkezik.

– Ha a feltett kötés jelentősen meglazul, lecsúszik.

– Ha egészségi állapotában bármely szokatlan változást vagy rosszabbodást tapasztal.

Ilyen esetekben hívjon a 06 20 9418 336 ; 06 20 4217 133  vagy a /36 1/257 58 73-as telefonszámon!

 

AZ ALTATÁSOS MŰTÉTEKET MEGELŐZŐ TEENDŐKRŐL

Teendők a műtét előtt

Betegségek:  Amennyiben Önnek bármilyen jellegű egészségügyi problémája  vagy betegsége van, kérjük, még a vizsgálatkor jelezze, hogy legyen alkalmunk felkészíteni Önt a beavatkozásra. A műtétre teljesen egészségesen kerülhet csak sor, megfázás, influenza, egyéb lázas állapot vagy más akut betegség az időpont elhalasztását teheti szükségessé.  Kérjük, ügyeljen erre, és időben jelezze számunkra. Terhesség fennállása esetén műtét nem végezhető.

Előzetes vizsgálatok: A műtéthez szükséges laborvizsgálatok – vér-és vizeletvizsgálat, valamint EKG – eredményei a műtéttől számított 30 napon belül érvényesek. Az eredményeket kérjük elküldeni faxon (06-1) 253 02 56), vagy e-mailben (klinika@alak-studio.hu) a műtét előtt legalább 1 héttel, illetve az eredeti példányokat hozza magával a műtét előtti konzultációra. 

Altatásos műtéthez a következő vizsgálatok szükségesek: T vérkép, süllyedés, vérzésalvadási idő vagy prothrombin, vércukor, Se elektrolit /Na,K/, májfunkció /SGOT, SGPT, SE bi/, vesefunkció: Karbamid  N, Kreatinin, CRP, T vizelet, EKG.

Mellműtétek esetén mell UH és/vagy Mammographia. 

A fenti vizsgálatokra körzeti, vagy családorvos tud beutalót adni.

Gyógyászati segédeszközök: Bizonyos műtétek után /pl. zsírleszívás, hasplasztika/ speciális kompressziós ruházat viselése szükséges. Mellplasztikák után a kötést helyettesítő gyógymelltartót javaslunk. Ezek a gyógyászati segédeszközök általában klinikánkon beszerezhetők.

Teendők a műtét napján

Étkezés:  A műtét időpontját megelőző 6 órában enni és inni is tilos.  Még egy korty vizet sem ihat!

Délelőtti műtéti időpont esetén kérjük éhgyomorra jönni. Délutáni műtét esetén könnyű reggeli fogyasztása megengedett a 6 óra betartásával.

Dohányzás: A műtét előtti héten napi néhány szálnál többet ne szívjon.  A műtétet megelőző napon és a műtét napján tartózkodjon a dohányzástól.

Tisztálkodás: A műtétet megelőző este alapos samponos hajmosást végezzen! Bejövetele előtt kérjük, hogy az arcáról mindennemű festéket és körmeiről a lakkot távolítsa el! Otthoni fürdés vagy zuhanyzás után az operálandó testfelszínen zsíros testápoló krémet ne használjon! A műtét előtti héten szoláriumot, vagy intenzív napozást nem javaslunk. Műköröm esetén egyet a bal kéz bármelyik ujjáról távolítson el. Kontaktlencse, kivehető fogpótlás viseléséről tájékoztassa az altató orvost.

Érkezés:  A műtét helye Budapest XII. kerület, Nógrádi utca 4. A műtét megállapodásban rögzített kezdési időpontjánál egy órával korábban kell megérkeznie. Papucson és fogkefén kívül nem szükséges mást magával hoznia. A műtőben ékszereket nem viselhet. Ha gyógyszert szed, a szükséges adagját hozza magával.

Kísérő:  Amennyiben nem egyedül érkezik, tájékoztassa kísérőjét, hogy a beavatkozás végét nem célszerű megvárnia, hisz az altatás után néhány óráig Ön nem lesz látogatható.

Hozzátartozó a 06 20 9779 779-es telefonszámon érdeklődhet. 

A műtét utáni tudnivalók: 

Távozás: Délelőtti műtét esetén a klinikát a műtétet követő napon, reggel 7-8 óra között, délutáni műtét esetén másnap 8-10 óra körül hagyhatja el. Gépkocsit ekkor még ne vezessen. Lehetőleg autóval távozzon /rokon, ismerős, taxi /, ha mégis a tömegközlekedést választaná, kérjük, ezt beszélje meg az operatőrrel.

Az első nap otthon: Ritkán előfordulhat enyhe hányinger vagy hányás is. Enyhe szédülés gyakori, főleg akkor, ha vízszintes helyzetből hirtelen feláll. Célszerű ezért felkelés előtt néhány percig az ágy szélén ülni. Ezek a panaszok az altatás utóhatásai lehetnek és 24 órán belül meg szoktak szűnni. Fájdalom bizonyos műtétek után néhány napig jelentkezhet, ezért fájdalomcsillapítóról előre gondoskodjon. Általában középerős fájdalomcsillapító elegendő. A dohányzás általában a műtétek után 5-6 napig nem javasolt, néhány műtét típusnál pedig tilos, mert sebgyógyulási zavarokat, bőrelhalást okozhat.

Ellenőrzés: Kötözés és kontroll vizsgálat az előzetesen megbeszélt időpontban történik.

AMENNYIBEN BÁRMILYEN  SZOKATLAN,  VAGY  SZÖVŐDMÉNYRE  UTALÓ  JELET  TAPASZTAL,  KÉREM  JELEZZE!

Ilyen lehet:

– Ha a műtét után néhány napig természetes, normálisan csökkenő tendenciát mutató fájdalom hirtelen felerősödik, égő lüktető jellegűvé válik.

– Ha a műtéti terület feszessé, keménnyé válik, vagy jelentősen megduzzad, esetleg a területen nagyfokú aszimmetria jelentkezik.

– Magasabb láz /38 C° felett/, esetleg hidegrázás jelentkezik.

– Ha a kötés jelentősen átvérzik vagy más jellegű váladékürítés jelentkezik.

– Ha feltett kötés meglazul vagy lecsúszik.

– Ha egészségi állapotában bármilyen szokatlan változást, rosszabbodást észlel.

 Ilyen esetekben hívjon a 06 20 9418 336 ,  vagy a /36 1/ 257 58 73-as telefonszámon!