Mellnagyobbítás

Mit jelent a mellnagyobbítás?

A mellnagyobbítás a mellplasztika kiemelt területe, a mai napig csak plasztikai sebészeti módszerekkel lehetséges.

A mellnagyobbítás során, műtéti úton implantátumot helyezünk be a mell szövetei alá, így az eredeti méreténél nagyobb, mégis természetes tapintású, alakú és viselkedésű melleket kapunk.

A mellnagyobbító műtétet (implantáció) több mint 50 éve végzik, és napjainkig igen jelentős tapasztalattal rendelkezünk ezen a téren. A mellprotézist viselő hölgyek száma több tíz millióra tehető, az utóbbi évtizedben a beültetésre kerülő mellimplantátumok száma éves szinten meghaladja a milliós nagyságrendet.

Dr. Csuha Lajos mellnagyobbítás műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Mi indokolja a mellnagyobbítás elvégzését, és hány évesen kerülhet rá sor?

Tekintettel arra, hogy az emlők végleges alakja, mérete csak a pubertáskor lezáródása után fejlődik ki, a mellnagyobbító műtétet nem indokolt 18 éves kor előtt elvégezni. Kivételes esetben mégis elvégezhető a műtét fiatal korban olyan hölgyeknél, akiknek a két melle eltérő alakú vagy nagyságú.

A páciensek másik csoportját azok a 25-45 év közti hölgyek alkotják, akiknél egy vagy több szülést követően a mirigyállomány visszafejlődése, a mell meglazulása okoz lelki problémákat.

Egyre nagyobb számban történnek 45 év felett is mellnagyobbító műtétek. Felső korhatár nincs, Dr. Csuha praxisában a legidősebb hölgy, akinél ezt a műtéttípust végezte, 75 éves volt, de jelentkezett már műtétre ennél idősebb páciens is, akinél a mellnagyobbítás egyéb betegségei miatt nem volt elvégezhető.

Okozhat-e bármilyen betegséget, vagy későbbi egészségkárosodást a mellimplantátum?

Az elmúlt évtizedekben több százezer páciensre kiterjedő vizsgálatok történtek, amelyek bizonyították, hogy a mellnagyobbítás során használatos mellimplantátumok, akár szilikon géllel, akár sóoldattal töltöttek, nem okoznak semmiféle betegséget vagy egészségkárosodást. Nem mutatható ki, hogy a mellimplantátum rákot okoz, vagy növeli annak kockázatát, továbbá az sem, hogy az anyag gyengíti az immunrendszert, vagy növeli valamilyen autóimmun betegség kialakulásának lehetőségét.

Természetesen, mint minden műtétnek, a mellnagyobbításnak is lehetnek szövődményei, de ezek, amellett hogy ritkák, helyi jellegűek, az egészséget nem veszélyeztetik, és általában újabb műtéttel korrigálhatók.

Mennyi időre szól a mellnagyobbító műtét, és befolyásolja e, a későbbi életvitelt?

mellnagyobbitasA ma gyártott szilikon implantátumoknak határozott lejárati idejük nincs, így a beültetés után évtizedeken keresztül helyükön maradhatnak. Ha később valamilyen okból szükségesé válik cseréjük, ez általában egy egyszerű műtéttel megoldható.

Okozhat-e problémát a mellimplantátum későbbi terhesség esetén?

Nem, a terhesség nem okoz problémát, és ritka kivételtől eltekintve a szoptatás is lehetséges. Elképzelhető azonban, hogy több szülés után a mellek megnyúlnak, ami egyébként mellimplantátum nélkül is bekövetkezne, de egy újabb műtéttel ez az állapot is korrigálható.

Hogyan történik a mellnagyobbító műtét?

mellnagyobbitas2Bár a mellnagyobbítás helyi érzéstelenítésben is végezhető, döntő többségben mégis altatást választunk, mivel kényelmesebb, ugyanakkor biztonságosabb.

A műtét előtt általános egészségügyi kivizsgálás, laborvizsgálatok: vér- és vizeletvizsgálat, valamint EKG szükségesek. A mell estleges rejtett betegségeinek kiszűrésére a mellnagyobbítás előtt 30 évesnél fiatalabb pácienseknél mellultrahang, 35 év felettieknél mammográfiás vizsgálat is indokolt. Ultrahang vagy mammográfia esetén fél évnél nem régebbi kórházi leletet elfogadunk, illetve radiológiai magánrendeléseket javaslunk, ahol a vizsgálatokat rövid időn belül elvégzik.

A mellnagyobbítás során mellimplantátumot rövid, 3,8-4,5 cm -es metszésen keresztül lehet a szövetek mögé behelyezni. Ez történhet:

 1. hónaljredőben,
 2. bimbóudvar szélén,
 3. a mell alatti. úgynevezett áthajlási redőben,

reszlegesen-izom-alatt

Részlegesen izom alatt

mirigy-alatt

Mirigy alat

izomhartya-alatt

Izomhártya alatt

A mellimplantátumot a mellmirigy alá vagy még mélyebb rétegbe, a mellizom alá lehet beültetni. A mellizom alá történő beültetésnél az implantátum felső és belső részét fedi az izom, vagyis csak részlegesen helyezkedik el izom alatt. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is, sokszor az alkati tényezők, életmód határozzák meg a választandó módszert. Ezeken kívül ritkább esetekben az implantátumot az izomhártya alá is el lehet helyezni. A részletes konzultáció során a páciens igényeit, életmódját megismerve alakítjuk ki a műtét módját.

Hogyan telik a mellnagyobbítás utáni első két hét?

Pihenés:

A műtét helyszínén általában egy éjszakát töltenek a hölgyek, és másnap reggel tudnak hazautazni. Legjobb autóval menni, de vezetni ilyenkor még nem szabad. Autót legkorábban 4-5 nappal a műtét után lehet vezetni.

A műtét után kb. 7-10 nap otthoni pihenés szükséges, mely maximális fizikai kíméletet, ágynyugalmat jelent. Minimálisra kell csökkenteni minden fizikai aktivitást, még a karok szélesebb mozdulatait is kerülni kell. Zuhanyozás során víz a műtéti területtel legelőször 5-6 nappal a műtét után érintkezhet. A 7-10. nap után könnyebb fizikai vagy szellemi munka, irodai ülőmunka stb. már végezhető. Az első két héten egy-két alkalommal kell sebellenőrzésre, kötéscserére bejönni, majd kb. a 8-9. napon történik a varratszedés.

Fájdalom:

Tompa feszítő jellegű fájdalommal mirigy alá történő beültetés estén az első 3-4 napban, izom alatti mellnagyobbításnál az első 6-7 napban számolhatunk, mely fokozatosan csökkenő erősségű. Átlagos hatáserősségű fájdalomcsillapítók, például Algopyrin, Cataflam, Donalgin tabletta hatásosak. Az első napokat nem ritkán kíséri hőemelkedés. A 4-5. napon jelentkező enyhe viszkető érzés a metszés területén már a sebgyógyulás jele. Néhány hölgynek kellemetlenséget okoz az, hogy az első 10 napban nem tud hason aludni.

Tisztálkodás:

Öt napig a sebet nem érheti víz. A hatodik naptól lehet zuhanyozni, /nem fürödni/ ilyenkor már az operált területen végigfolyó tiszta, akár samponos víz sem okoz gyulladást. A rövid zuhanyozás után a sebek környékét frissen vasalt tiszta törülközővel óvatosan le kell itatni, steril gézlapot a sebre helyezni, majd a melltartót visszavenni. Izom alatti implantátumoknál a melleket lefelé szorító rugalmas pánt is szükséges lehet.

Milyen korlátozásokkal kell számolni a mellnagyobbító műtétet követő két-három hónapban?

 • A mellnagyobbítás után két héttel már visszatérhet a megszokott életvitel, folytatható a munka, külföldön élő páciensek hazautazhatnak.
 • Néhány hónapig azonban még továbbra sem javasoljuk az intenzív sportokat, főleg a karok szélesebb mozdulatait igénylő teniszt, úszást, valamint a nagyobb rázkódással járó testmozgást, pl. torna, tánc, aerobic stb.
 • Néhány hétig a szexuális életben is nagyobb óvatosság szükséges.
 • Napozás, szolárium további 4-5 hétig nem javasolt, majd utána is fél évig fényvédő krém használata szükséges lehet.
 • Fontos a melltartó viselése is még további 2-3 hónapig, de ilyenkor már csak nappal.
 • Néhány hónappal a mellnagyobbító műtét után minden fizikai aktivitás, akár versenysport is végezhető, lehet repülővel utazni, búvárkodni, egyszóval semmilyen korlátozás a későbbi életvitelben nincs.

Mit kell tudni a különböző mellimplantátumokról?

Minden ma gyártott mellimplantátum külső fala szilikon elasztomer, de belül különböző töltőanyagot tartalmazhat.

 • A női mell zsírszövetbe ágyazott mirigyszövetéhez leginkább hasonló tapintatot és viselkedést a szilikon géllel töltött mellimplantátumok nyújtják. A szilikon gél mikroszkopikus mértékű kiszivárgását a tok szerkezetének módosításával a korszerűbb implantátumoknál minimálisra csökkentették. A gél szerkezet is változott, elterjedtek a zselészerű ún. kohezív gélek.
 • A sóoldattal töltött protéziseket a szilikonhisztéria után használták gyakrabban az Egyesült Államokban. Hátrányuk, hogy elég gyakori az oldat elszivárgása, mely az emlő tapintatát zavaróan megváltoztathatja.
 • A növényi olajokkal töltött ún. Trilucent implantátumokat kivonták a forgalomból, ezek nem bizonyultak megbízhatónak. Hasonló sorsra jutottak a különböző vizes géleket tartalmazó úgynevezett hydrogél implantátumok is.

Falszerkezet szempontjából: kezdetben vékony, sima, később vastagabb falú, ill. több rétegből álló falszerkezetű, sőt dupla üregű protéziseket is gyártottak.

Az utóbbi tizenöt évben elterjedt, érdes felszínű (texturált) mellimplantátumokkal egy korábban gyakori szövődmény, a tokzsugorodás jelentős csökkentését sikerült elérni.

Alak szempontjából: vannak lencse vagy gömbszelet alakú kerek, ill. csepp alakú ún. anatómiai mellimplantátumok is. Minden típust különböző szélesség-magasság aránnyal is gyártanak, hogy tökéletesen alkalmazkodhassanak a mellkas szélességéhez és más adottságaihoz.

koherziv-mell-implantatum

Cohezív szilikongéllel töltött mellimplantátum, négyfelé vágva

szilikon-kerek

Szilikongéllel töltött kerek mell implantátum

szilikon-csepp

Szilikongéllel töltött csepp alakú mell implantátum

Milyen szövődményei lehetnek a mellnagyobbításnak?

 • A beültetett anyaggal kapcsolatos leggyakoribb szövődményt a tokzsugorodás. Az implantátum maximálisan szövetbarát anyag lévén nem lökődik ki, de a szervezet, mint idegen anyagot, elhatárolja, vékony kötőszövetes tokot képezve köré. Ez a burok a beültetést követően két-három héttel már kialakul, de a legtöbb esetben panaszt nem okoz, nem érezhető. Az esetek egy részében azonban a tok megvastagszik, zsugorodik, és a képlékeny mellimplantátumot deformálhatja, benne gyűrődéseket okozhat, ill. helyéről elmozdíthatja. A folyamat különböző súlyossági fokozatainak megfelelően az emlő keményebb tapintatúvá válhat, deformálódhat, súlyosabb esetben feszülő kellemetlen érzés jelentkezhet. Ez a szövődmény nem közvetlenül a műtét utáni hetekben jelentkezhet, hónapok, esetleg évek múlva okozhat panaszokat. Megoldása újabb műtéttel lehetséges, melynek során a tokosodást megelőző állapot visszanyerhető. A mellimplantátumot ilyenkor nem feltétlenül kell kicserélni. A tokos esetek arányát a korábbi statisztikák 10-15 %-ban adták meg. Napjainkban ezzel szemben tokműtétre csak a páciensek néhány százaléka kerül. Ez valószínűleg az érdesített felszínű mellimplantátumok utóbbi években általánossá váló használatának köszönhető.
 • Az anyag elmozdulása, elcsúszása tok nélkül is bekövetkezhet az első napokban. Esélye  1-2 százalék, ritkán, de előfordulhat, hogy újabb műtétet igényel.
 • A külső szilikon fal megrepedése ritka szövődmény. Oka lehet komoly mellkasi sérülés, pl. autóbaleset. A töltőanyag ilyenkor a szövetek közé kerülhet. Ha ez sóoldat, akkor nyomtalanul felszívódik, de a szilikon gél is eltávolítható, és új anyagra cserélhető. Ritkán előfordulhat a szilikon burok elrepedése spontán, külső behatás nélkül is a szilikon fal elöregedése miatt. A ma gyártott implantátumoknál 10-15 éven belül ez a következmény nagyon ritka. Kimutatni elsősorban mell ultrahang vizsgálattal, vagy MR vizsgálattal lehet, de jelezheti néhány megnagyobbodott hónalji nyirokcsomó is. Kiszakadt vagy szivárgó implantátumot cserélni kell, mely általában egyszerű rövid műtéttel megoldható.
 • Elsősorban vékonyabb alkatú pácienseknél, vagy aránytalanul nagy implantátum esetén, mely az azt fedő mellszövetet elvékonyítja, előfordulhat redőzöttség (rippling). Megjelenése gyakrabban a mellek belső-felső vagy oldalsó-alsó széleinél, főleg előrehajló testhelyzetben észlelhető. Kialakulását jelentős fogyás is kiválthatja. Vékony testalkatú pácienseknél enyhe, inkább tapintható formája nem is tekinthető szövődménynek.
 • Korai szövődményként a műtét utáni első néhány napon fordulhat elő utóvérzés 1-2 %-os eséllyel. Csak a kisebb részük igényli az így képződött vérömleny műtéti kiürítését.
 • A gyulladás esélye hasonló, és esetenként műtét nélkül is /antibiotikum, drain, stb. / gyógyítható. Ha ez a kezelés eredménytelen, az anyagot el kell távolítani, majd legkorábban 2-3 hónap elteltével lehet visszaültetni.
 • Kóros hegképződés a behatolás sebében néhány százalékban fordul elő. Ezeknél gyakran csak a sebgyógyulás elhúzódóbb, a sebkörnyék pirosabb, a heg fényesebb, tömöttebb tapintatú. Ilyenkor spontán is várható javulás, esetleg a folyamat siettethető különböző krémekkel, szilikon lappal, ritkán szükséges a hegbe adott szteroid injekció, még ritkább a műtéti hegkorrekció.
 • Érzés zavarok 4-5 %-ban fordulhatnak elő, a bimbóudvaron, vagy a környező bőrön jelentkezhet érzéketlenség, megváltozott érzés. A regeneráció legtöbbször magától bekövetkezik, de lehet hosszú, akár egy évig is eltarthat. Az esetek kb. 1%-ban az érzés nem tér vissza teljesen.

Mennyibe kerül a mellnagyobbító műtét?

A mellnagyobbítás árakat az árak menüpont alatt találja meg.

Dr. Csuha Lajos mellnagyobbítás műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Bejelentkezéshez, időpontkéréshez kérjük, kattintson ide.