Szemhéjplasztika

Mit jelent a szemhéjplasztika?

A  szemhéjplasztika a szemhéjak bőrének korral bekövetkező meglazulását, ráncosodását, a felső szemhéj lógását, az alsó szemhéjon megjelenő táskákat szünteti meg.

Mit lehet várni a szemhéjplasztikától?

A szemhéjplasztika során legtöbbször a megnyúlt bőr feleslegének kimetszésével a szemhéjakat kisimítjuk. Sokszor a szemgolyót körülvevő zsírszövet a szemhéjak meglazult vázán keresztül elődomborodik, máskor a szemhéjak izomrostjainak túltengése okoz elődomborodást a szemhéjak területén. Ezeket nevezzük táskáknak. A szemhéjplasztika műtéttel ezt is megszüntetjük.  Az alsó szemhéj szöveteinek nagyon jelentős meglazulása ritkán, előrehaladottabb korban, a szemhéj kifordulását okozhatja, melyet szintén helyre lehet hozni a szemhéjplasztikával.

A szemöldököt, ha szükséges, külön műtéttel lehet emelni. Fiatalkorban, kezdeti finom ráncosodásnál, ahol jelentősebb bőrlazaság még nincs, a lézeres vagy egyéb hámlasztás műtét nélkül is eredményre vezethet.

Miután a szemhéjak fent leírt problémái jelentősen öregíthetik az arcot, a szemhéjplasztika műtéttel nagyon látványos fiatalodás érhető el. Az eredmény azonban nem tart egy életen keresztül, a szemhéjak meglazulása 10-12 év után ismét kialakulhat. Ha szükséges, ilyenkor újabb szemhéjplasztika műtét végezhető.

Mikor végezhető szemhéjplasztika műtét?

Szemhéjplasztika ritkán szükséges 35 éves kor előtt, felső korhatára nincs. A páciensek között férfiak és nők egyaránt előfordulnak.

Dr. Csuha Lajos szemhéjplasztika és szemöldökplasztika műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

A szemhéjplasztika műtét metszései és hegek

A szemhéjplasztika során metszéseket ejtünk a szemhéjak bőrén, melyek később heg hátrahagyásával gyógyulnak. A felső szemhéj esetén ez a heg a szemhéj pereme felett 8-10 mm-rel fut ott, ahol nyitott szemnél a visszahajlási redő képződik, a belsőtől a külső szemzugig, majd innen tovább fölfelé és kifelé még 10-12 mm-rel. Alul a heg közvetlenül a pillasor alatt fut 1-2 mm-rel, de itt is kifelé és lefelé még  10-12 mm-rel tovább. Bár ezek a hegek végleg megmaradnak, oly vékonyak és finomak, hogy még smink nélkül sem feltűnőek.

A szemhéjplasztika műtétről

Kétoldali teljes alsó-felső szemhéjplasztika 2-3 órát is igénybe vehet. Ritkán altatunk, mert a műtét során a páciens részéről bizonyos együttműködésre szükség van (szemet kinyitni, becsukni).

Az érzéstelenítő injekció bár kellemetlen, rögtön hat, s ezután már fájdalom nem jelentkezhet.

A szemhéjplasztika végén a sebet nagyon finom, a hajszálnál is vékonyabb fonallal zárjuk, és a szemhéjakat vékony ragasztócsíkokkal rögzítjük. A látást ez a kötés nem zavarja.

Rövid pihenés és jegelés után lehet távozni, vagyis a műtét ambulanter történik.

A szemhéjplasztika után a szemhéjakon véraláfutás okoz lilás elszíneződést, ill. duzzanatot. Ez természetes jelenség, 7-12 nap elteltével megszűnik.  Előfordul, hogy a duzzanat miatt a szemek zárása átmenetileg nem tökéletes, ill. az alsó szemhéjak a szemgolyótól kis fokban elválhatnak. Ez könnyezést is okozhat, de csak átmenetileg, néhány héten belül ezek a panaszok is megszűnnek.

Szemhéjplasztika műtét után

 • A szemhéjplasztika után néhány napos otthoni pihenésre van szükség. Ez ágynyugalmat jelent, 3 napig kissé megemelt felsőtesttel, több párnával kell feküdni, aludni.
 • Televíziózás, olvasás helyett ilyenkor zene vagy rádióhallgatást javaslunk.
 • A negyedik naptól laposan is fekhet. Ekkor már könnyű fizikai aktivitás megengedett, séta, autóvezetés, ülő vagy szellemi munka is.
 • Kerülni kell minden vérnyomás emelkedéssel, vagy a fej vérbőségével  járó tevékenységet, hajolgatást, nehezebb súly emelését, csípős, fűszeres étel fogyasztását stb.
 • Első 1-2 nap lehet jegelni a műtött területet, napi néhány alkalommal 10-15  percig.
 • Fájdalom általában nem jelentős, első- második éjszaka lehet szükség enyhe fájdalomcsillapítóra.
 • Víz a negyedik napig ne érje a sebet.
 • Váladékozás esetén kamillás vattapogácsával kell a szemrést kitörölni.
 • Intenzívebb mozgás, nehéz fizikai munka, sportok, általában a 3-4 hét után végezhetők.
 • A szemhéjakra sminket a műtét után kettő, szempillafestés három hétig nem ajánlott alkalmazni.

Milyen szövődményei lehetnek a szemhéjplasztikának?

 • Bevérzés: a szemüreg felé történő jelentősebb bevérzés nagyon ritka, de súlyos következményei lehetnek, ezért fontos, hogy ha hirtelen szem körüli feszítő fájdalom jelentkezik, különösen, ha ez a látásélesség romlásával jár együtt, haladéktalanul értesíteni kell az operáló orvost.
 • A kötőhártya alatt is előfordulhat ritkán bevérzés, ilyenkor a szem fehér területén látható piros elszíneződés. Ez néhány hét alatt magától felszívódik.
 • Gyulladás: 1-2 %-ban fordul elő kötőhártya gyulladás, mely kamillázásra, szemcseppre gyorsan javul.
 • Nagyon ritka a zsírtasakok gyulladása.
 • A szemhéjplasztika után kóros hegképződés ritka, néha előfordul, hogy a hegvonalban tömöttebb csomókat lehet tapintani, ezek ált. nem láthatók. Néhány ezrelékes gyakorisággal fordulhat elő, hogy a heg húzása a szemhéjat kifordítja. Ez legtöbbször masszírozással megszüntethető, ritkábban azonban újabb műtétet igényelhet.
 • Ritkán lehet a beavatkozás szövődménye tartósabb könnyezés, vagy az ellenkezője, szemszárazság.
 • Nagyon ritka a szemhéjak tartós elszíneződése.

Mennyibe kerül a szemhéjplasztika műtét?

A szemhéjplasztika árakat az árak menüpont alatt találja meg.

Dr. Csuha Lajos szemhéjplasztika műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Bejelentkezéshez, időpontkéréshez kérjük, kattintson ide.