Egyéb kezelések

HEGEK ÉS ANYAJEGYEK

Bőrünk a veleszületett vagy később kifejlődő zavaró elváltozásai plasztikai sebészeti műtéttel eltávolíthatók, a megjelenés javítható.

Az anyajegyek, szaknyelven naevusok, általában pigmentált, gyakran a bőr síkjából kiemelkedő képletek, melyek műtéti kimetszést igényelnek. Műtét előtt javasolt a bőrgyógyászati szakvélemény, mert ezek az önmagukban veszélytelen elváltozások ritkán rosszindulatú bőrdaganatok kiindulópontjai lehetnek.  Ugyanezért a műtét után a kivett anyajegyeket szövettani vizsgálatra küldjük. A műtét helye rövid vékony hegvonallal gyógyul, de a heg a végleges formáját csak fél-egy év után nyeri el.

Fontos tudni, hogy a keletkező heg minőségét, megjelenését nagyobb mértékben befolyásolja a testtáj, a terület, ahonnan eltávolítottuk, mint a műtéti technika és varrástechnika. Például a háton, cérnavékony vonalas heget szinte lehetetlen elérni, a terület vastag bőre itt a gyógyulási folyamatot előnytelenül befolyásolja.

Ezért elsősorban akkor fontos a műtét elvégzésére plasztikai sebész közreműködését igénybe venni, ha az anyajegy vagy egyéb bőrelváltozás nagyon feltűnő helyen, például az arcon van, vagy valamilyen testrész, például szem, orr, vagy száj közelsége a kimetszés során az arcon torzulást okozna.

A hegkorrekciókkal, hegkimetszésekkel kapcsolatban tudni kell, hogy ez nem jelenti a heg teljes, nyomtalan eltüntetését. Ma még a bőr szöveti regenerációjának ilyen fokát semmilyen műtéti technika, lézer, ultrahang, rádiófrekvenciás vágókészülék használatával sem tudjuk elérni. A hegkorrekció a széles, esetleg tömött hegvonal vékonyabbá, kevésbé feltűnőbbé tételét jelenti. Sajnos bizonyos hegek esetében még a kimetszéssel is nagyon óvatosan kell bánni.  Ezeknél az úgynevezett keloidos hegeknél, miután ilyenkor a szervezetben genetikailag kódolt a túlburjánzó hegesedéssel történő sebgyógyulás, gyakran inkább konzervatív terápiát alkalmazunk. Ez szteroid injekciók hegbe történő beadásától a kompressziós nyomókezelésen át a különböző kenőcsök, szilikon gélek vagy szilikon lapok felületes alkalmazásáig terjed. Ha mégis műtétet választunk, speciális műtéttechnikára és időigényes utókezelésekre lehet szükség, mint például a felületes röntgenbesugárzás sorozat.

Műtét menete

  • A műtéteket leggyakrabban helyi, injekciós érzéstelenítésben végezzük, altatásra csak ritkán van szükség.
  • Az ambulanter beavatkozások után fél-egy órával már haza lehet távozni, de néhány napos pihenésre a műtét kiterjesztettségétől függően szükség lehet.

Műtét után

  • Víz nem érheti az operált területet 4-6 napig.
  • Kötéscserék, seb-ellenőrzések 1-2 alkalommal történnek a varratszedés ellőtt, mely általában 7-14. napon esedékes.
  • Ritkán szükséges lehet az operált végtag rögzítése is néhány hétre, és bizonyos sportoktól is tartózkodni kell 1-2 hónapig.
  • Bár a lehetséges szövődmények között a bevérzés, gyulladás, érzészavar is szerepel, mégis a gyakorlatban legfeljebb kóros hegképződés fordulhat elő.

Mennyibe kerül a heg és anyajegy eltávolítás?

A heg és anyajegy eltávolítás árakat az árak menüpont alatt találja meg.

Bejelentkezéshez, időpontkéréshez kérjük, kattintson ide.