Fülplasztika

Mi is az a fülplasztika?

Fülplasztika alatt leggyakrabban az elálló fül vagy fülek fejhez simulóvá tételét értjük. Fülplasztika során történhet a fül megkisebbítése, részleges vagy teljes fülhiány pótlása, illetve egyéb ritka alaki deformitások korrekciója is.

Kinek van szüksége fülplasztikára?

A fülplasztika műtét leggyakoribb oka az elálló fül. Esztétikai vonatkozása mellett mindig okoz pszichés problémákat, gátlásosságot, vagy akár szorongást, amely már gyerekkorban is kialakulhat.

Dr. Csuha Lajos fülplasztika műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Hány éves kortól végezhető fülplasztika?

Fülplasztika 6 éves kor után végezhető, felső korhatára nincs, leggyakrabban gyerekkorban vagy fiatal felnőttkorban történik. A fülplasztika beavatkozás gyakorlott plasztikai sebész számára viszonylag egyszerű, a páciensre nézve nem jelent komoly megterhelést és nagyon csekély számban fordulhat elő utána bárminemű szövődmény.

A fülplasztika műtét lényege

A fülplasztika legtöbbször helyi érzéstelenítésben történik, de ha valaki altatásban szeretné, erre is van lehetőség. A műtétet laborvizsgálat előzi meg.

Az érzéstelenítő beadása után, mely rögtön hat, a műtét már semmiféle fájdalmat vagy kellemetlenséget nem okoz. A fülplasztika lényege a fülporc átalakítása, meghajlítása, szükség esetén a porc egy részének eltávolítása, majd az új alak belső öltésekkel történő rögzítése. Ehhez a fülkagyló hátsó felszínén néhány cm hosszú metszést ejtünk, melyet a műtét végén egyetlen ún. tovafutó öltéssel zárunk. Ez a metszés a fül mögött rejtett helyen lévő vékony vonalas heggel gyógyul. A fülkagyló első vagy külső, látható felszínén általában nem ejtünk metszést, így később műtétre utaló nyom itt nem lesz látható.

A fülplasztika műtéti környezetében a hajat levágni vagy leborotválni nem kell.

Az operáció időtartama kb. 1-1.5 óra, és a végén körkörös pántszerű kötés kerül a fejre, mely a füleken, a homlokon és a tarkótájon fut körbe, de a fejtetőt szabadon hagyja, így hosszabb hajjal a kötést oldalt és hátul el lehet takarni.

Fülplasztika műtét után

 • A fülplasztika ambulanter történik, ami azt jelenti, hogy rövid, félórás pihenés után el lehet hagyni a klinikát.
 • Otthon négy-öt nap pihenés javasolt, ez idő alatt lehetőleg ágynyugalom, majd utána, amennyiben a kötés nem zavaró, könnyebb szellemi vagy fizikai munka végezhető.
 • Az olyan megerőltető sportot vagy fizikai munkát azonban, mely a kötésbe való beleizzadással járna, kerülni kell.
 • 3-4 órával a fülplasztika után az érzéstelenítő oldat hatása már elmúlik, tompa, égő vagy lüktető fájdalom jelentkezik, mely főleg az első éjszaka okoz panaszokat. Ilyenkor fájdalomcsillapító tablettára szükség lehet. Ez a fájdalom napokon belül csökken, majd megszűnik.
 • A kötés eltávolítása és a varratszedés /mely egyébként néhány percet vesz csak igénybe, és egyáltalán nem fáj/ a 6-9. napon történik a műtét típusától függően.
 • Ilyenkor az alakváltozás már látható, a fül fejhez simul, de átmenetileg még duzzadtabb, gyűröttebb, illetve rózsaszínűbb lehet. Ezek az eltérések napokon belül megszűnnek, az eredmény életen át tart, recidíva ritka, 1 %-nál nem gyakoribb.
 • Hajat mosni már a kötéslevétel napján lehet, uszoda, fodrász, hajfestés csak 2-3 hét múlva lehetséges.
 • A kötéslevétel után még két-három hétig éjszakára az alváshoz körkörös fejpánt viselése szükséges, megakadályozandó a frissen operált fülek deformálódását.

Milyen szövődményei lehetnek a fülplasztikának?

 • A fülplasztika után szövődmények ritkák, az operált terület bevérzése a speciális szoros kötés miatt csaknem lehetetlen, 1 %-nál nem gyakoribb.
 • Gyulladásos szövődmény jó vérellátású területen steril műtétnél nagyon ritka, ezrelékes valószínűségű.
 • A porcszövet gyulladása a fül deformálódását okozhatja, azonban ez a szövődmény rendkívül ritka.
 • Kóros hegképződés ritka szövődmény, keloid hajlam fokozza előfordulási valószínűségét, azonban ez nagyon ritka.
 • Műtét után 4-5 %-ban fordul elő érzészavar, ilyenkor a fülkagyló tapintásra, érintésre érzékenyebb lehet, vagy ellenkezőleg, kevésbé érzékeny, esetleg furcsa érzés, zsibbadás jelentkezhet. Ezek a tünetek legtöbbször néhány héten belül megszűnnek, az érzéketlenség némely esetben hónapokig is megmaradhat.
 • A műtét a hallást semmilyen formában nem befolyásolja, halláscsökkenés vagy egyéb hallással kapcsolatos probléma még szövődmény esetén sem jelentkezhet!

Mennyibe kerül a fülplasztika műtét?

A fülplasztika árakat az árak menüpont alatt találja meg.

Dr. Csuha Lajos fülplasztika műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Bejelentkezéshez, időpontkéréshez kérjük, kattintson ide.