Mellkisebbítés

Mit jelent a mellkisebbítés?

A női emlő mérete esetenként zavaróan megnőhet, ilyenkor nem csak esztétikai problémát jelent viselőjének, de a mellek súlya, a gerincre kifejtett hatása miatt hátfájdalmat és tartási rendellenességet is okozhat. A méretnövekedés gyakran megnyúláshoz is vezet, és ez a mellek alatti összefekvő bőrterületeken a kellemetlen izzadás következtében akár bőrgombásodást is eredményezhet. Ilyenkor javasoljuk a mellkisebbítés műtétet.

Az emlő mirigy- és zsírszövetének zavaró megnagyobbodása lehet akár genetikai eredetű is, de hormonális betegségek vagy nagyfokú elhízás kísérőjelenségeként is kialakulhat. A hormonháztartás zavarait endokrinológus kolléga segítségével kell kimutatni és kezelni, de az egyéb esetekben a mellek műtéti úton történő megkisebbítése, a mellkisebbítés vagy mellredukció a választandó megoldás.

Dr. Csuha Lajos mellkisebbítés műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Hogyan történik a mellkisebbítő műtét?

A mellkisebbítés műtét-technikailag megegyezik a mellfelvarrás  műtétjével, csak itt a bőr átszabását és a mellmirigy felemelését és kúposítását megelőzi a mell mirigyes és zsíros tömegének igény szerinti megkisebbítése.

A redukciós mellplasztika előtti és utáni teendők, utókezelések és felépülési idő, valamint kellemetlen mellékhatások és a lehetséges szövődmények is megegyeznek a mellfelvarrás menüpontban található információkkal néhány kiegészítéssel:

 A mellkisebbítő műtétről

A mellkisebbítő műtét átlagos időtartama 3 óra. Az operált területre a műtét végén kötés kerül, mely a seben elhelyezkedő impregnált lapból, gézlapokból, az alakot rögzítő erősen tapadó, nem allergizáló ragtapaszcsíkokból, ill. egy erre a célra készült, szoros melltartóból áll. Jelentős mellkisebbítés esetén a sebből vékony műanyag csövecskét vezetünk ki, mely a keletkező sebváladék elvezetését szolgálja, így a szövődmények lehetőségét csökkenti. Ezt a drain csövet a műtét másnapján eltávolítjuk.

Mellműtét után

 • Klinikánkon általában egy éjszakát töltenek a hölgyek, másnap reggel lehet hazamenni.
 • Célszerű autóval utazni, de vezetni ilyenkor még nem szabad. Vezetni legkorábban 3-4-nappal a mellfelvarrás után lehet.
 • A műtét után kb. 7-10 nap otthoni pihenés szükséges, mely maximális fizikai kíméletet, ágynyugalmat jelent. Minimálisra kell csökkenteni minden fizikai aktivitást, még a karok szélesebb mozdulatait is kerülni kell.
 • A 7-10. nap után könnyebb fizikai vagy szellemi munka, irodai ülőmunka stb. már végezhető.
 • Az első két héten kb. két alkalommal kell sebellenőrzésre, kötéscserére bejönni, majd kb. a 12-20. napon történik a varratszedés.
 • Fájdalomtompa, feszítő jellegű fájdalommal az első 3-4 napban számolhatunk, mely nem kibírhatatlan és fokozatosan csökkenő erősségű. Egyszerű fájdalomcsillapítók, mint Cataflam, Donalgin, Algopyrin, Demalgon tabletta, hatásosak. A 4-5. napon enyhe viszkető érzés a hegek területén már a sebgyógyulást jelzi.
 • Tisztálkodásnégy napig a sebet nem érheti víz. Az ötödik naptól lehet zuhanyozni, /nem fürödni / ilyenkor már az operált területen végigfolyó tiszta, akár samponos víz sem okozhat gyulladást. A rövid zuhanyzás után a melleket tiszta frissen vasalt törülközővel leitatjuk, vigyázva, hogy a műtéti területeket ne dörzsöljük, majd a sebre steril gézlapokat helyezve azt a melltartóval rögzítjük.
 • A műtét után két héttel már visszatérhet a megszokott életvitel, folytatható a munka, külföldön élő páciensek hazautazhatnak.
 • Néhány hónapig azonban még továbbra sem javasoljuk az intenzív sportokat, főleg a karok szélesebb mozdulatait igénylő teniszt, úszást, valamint a nagyobb rázkódással járó testmozgást pl. torna, tánc, aerobic stb.
 • Néhány hétig a szexuális életben is nagyobb óvatosság szükséges.
 • Napozás, szolárium 4-5 hétig nem javasolt, majd utána fél évig fényvédő krém használata előnyös lehet.
 • További 2-3 hónapig tanácsos még sportmelltartót viselni, de ilyenkor már csak nappal.

Lehetséges szövődmények a mellkisebbítés után

 • A műtéti metszésvezetés a bimbó körüli metszéssel a mellkisebbítés esetén nagyon ritkán történhet, viszont esetenként nem elkerülhető a tiszta, mellfelvarrás során csak rendkívül ritkán alkalmazott, fordított T alakú hosszabb heggel járó mellplasztika.
 • A műtéti szövődmények lehetősége néhány százalékkal megnő, különösen a nagy tömegű kisebbítések esetében. A mellbimbó vérkeringési és beidegzési problémáinak esélye jelentős kisebbítés esetén megnőhet, különösen, ha a mellbimbót 12-16 cm-nél magasabbra kell helyezni a megereszkedett helyzetéből.
 • A bevérzés lehetősége is 1-2 %-kal magasabb.
 • A szoptatási képesség általában itt is megmarad, de 50-60 % eltávolítása fölött ebben már nem lehetünk biztosak.
 • A műtét utáni pihenés és a műtéti kellemetlenségek, fájdalom általában a mellfelvarrás műtétjével megegyezőek.

Mennyibe kerül a mellkisebbítő műtét?

A mellkisebbítés árakat az árak menüpont alatt találja meg.

Dr. Csuha Lajos mellkisebbítés műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Bejelentkezéshez, időpontkéréshez kérjük, kattintson ide.