Arc-és nyakplasztika

Mit jelent az arcplasztika?

Az arcplasztika az arc műtéti úton történő megfiatalítását jelenti. Az arcplasztika során a meglazult, ráncos arcbőrt megfeszítjük, a megsüllyedt mélyebb izomrétegeket helyükre emeljük, az arc zsírszövetét újraformáljuk.

Bőrünk a kor előrehaladtával öregedési folyamaton megy keresztül, melynek során csökken a kollagén és rugalmas rostok száma, vízmegtartó képessége, így egyénileg változó sebességgel, de csökken feszessége. Később egyre petyhüdtebbé válik, lógni kezd, mind kifejezettebb redők és ráncok keletkeznek. Az arc öregedéséhez a bőr alatti mélyebb rétegek, a mimikai izomzat és kötőszövetes lemezeinek, valamint az arc zsírpárnáinak a gravitáció hatására bekövetkező megereszkedése is hozzájárul.

Dr. Csuha Lajos mellfelvarrás műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Kinek lehet szüksége arcplasztikára?

Az arcplasztika az arc bőrének korral járó meglazulását, ráncosodását csökkenti, valamint a megsüllyedt mélyebb rétegeket helyükre visszaemeli, és ez által 10-15 évvel fiatalosabb megjelenést biztosít. A hagyományos arcemelő „face lifting” műtétek mellett, vagy azok kiegészítéseként, egyre több eljárás áll rendelkezésünkre, melyekkel az arcplasztika eredményei tovább javíthatók. Ilyen a lézeres vagy kémiai hámlasztás, az injekciós ráncfeltöltés, a Botox kezelés, a szálbehúzó eljárások stb.

A klasszikus arcplasztika lényege, hogy egy hosszú, a halántéktájon induló és a fül előtt folytatódó, majd a fül mögé kanyarodva a tarkótáj felé futó metszésen keresztül, az arc és a toka bőrét a nevetőránc vonaláig felemeljük. A mélyebb szövetrétegek megfeszítése után a bőrt hátra és felfelé húzva a bőrfelesleget kimetsszük. A toka zsírrétegét gyakran zsírszívással távolítjuk el. A keletkező heg nagy része a hajjal takart területen, rejtetten fut, a fül előtti barázdában pedig a cérnavékonyan gyógyuló heg alig észrevehető.

A műtét hatása a nevetőránctól oldalra eső arc területén és a nyak bőrének felső harmadán érvényesül, és nem érinti az ajkak és az áll területét. Itt a ráncfeltöltés vagy a lézeres hámlasztás alkalmazható kiegészítő eljárásként. Kisimul a halánték területe, de a szemhéjak, valamint a homlok ráncai külön műtétet igényelhetnek. A nevetőráncok teljesen nem simíthatók el és a bőrbe bevésődött mély barázdákat sem tünteti el a műtét.

Az arcplasztika hatása kb. 6-12 évig tart, de szükség esetén néhány alkalommal ismételhető.

klasszikus-arc

Klasszikus arcplasztika

mini-arc

Mini arcplasztika

Mini arcplasztika eljárás

A klasszikus arcplasztika helyett Dr. Csuha gyakran végez úgynevezett mini arcplasztikát. A mini arcplasztika eredeti nevén MACS lift (az angol Minimal Access Cranial Suspension Lift szó rövidítéséből származik).  A mini fogalom itt nem a műtéti terület nagyságára, hanem inkább a műtéti heg hosszára utal, de ezen kívül számos előnnyel is bír.

A mini arcplasztika előnyei:

 • rövidebb heg,
 • rövidebb gyógyulási idő,
 • kevesebb kellemetlenség,
 • kisebb szövődményráta.

A mini arcplasztika eredménye megegyezik a klasszikus arcplasztika eredményével.

Dr. Csuha Lajos arcplasztika és nyakplasztika műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Mikor végezhető az arcplasztika műtét?

Mini arcplasztikákat gyakran már 40 éves kor környékén végzünk, a klasszikus műtétek inkább 50-70 éves kor között történnek.

Felső korhatár nincs, de fontos a jó általános egészségi állapot. Bizonyos betegségek, különösen a nem megfelelően beállított magas vérnyomás vagy cukorbetegség, az arcplasztika sikerét kockáztatják és könnyen szövődményekhez vezetnek. Veszélyes lehet a dohányzás, az elszívott napi mennyiségtől függően a műtét csak úgy végezhető, ha a megelőző hetekben, hónapokban a páciens tartózkodik a cigarettától.

Hogyan történik az arcplasztika műtét?

 • Az arcplasztika történhet helyi érzéstelenítésben, de lehetőség van altatásra is.
 • A műtét előtt laborvizsgálatok szükségesek, / vér, vizelet / esetleg EKG is.
 • Helyi érzéstelenítésben végzett műtét ambulanter történik, azaz néhány órás pihenés után haza lehet menni. Altatás után egy napot a klinikán kell tölteni.

 Arcplasztika műtét után

 • A műtét után a seb területéről vékony draint vezetünk ki a termelődő sebváladék elvezetésére, és körkörös kötést helyezünk a fejre az arc szabadon hagyásával, melyeket 24-48 órán belül eltávolítunk.
 • További egy hétre lazább, de még mindig az egész fejet betakaró kötés szükséges.
 • Az első napokban az arcon duzzanat, a szemek mellett kisebb elszíneződések, bevérzések jelentkezhetnek.
 • Az első hetekben a műtéti terület tömöttebb, keményebb tapintatú, kisebb egyenetlenségek előfordulhatnak.
 • A 7-8 naptól már nem szükséges kötés, és a hajat is meg lehet mosni, de az utolsó varratok eltávolítása általában csak a 10- 14. napon történik.  Ezen idő alatt tehát kb. 2 hétig otthoni pihenés javasolt, csak 2-3 alkalommal kell kontroll vizsgálatra, kötözésre bejönni.
 • A műtét után 2-3 napig célszerű magas párnán felpolcolva aludni, és főleg könnyen rágható ételeket fogyasztani.
 • Az első héten tilos minden vérnyomás fokozódását okozó tevékenység, hajolgatás, nehéz tárgyak emelése, minden sport vagy kimerítő fizikai munka.
 • Tilos továbbá minden olyan hatás, mely az arc vérbőségét, kipirulását okozhatja: napozás, szolárium, bármely erős meleg hatás, forró, erősen fűszerezett ételek, alkohol fogyasztása.
 • Hajfestés, sminkelés a harmadik hét után, napozás, szolárium 6-8 hét után lehetséges.

Milyen szövődményei lehetnek az arcplasztikának?

Arcplasztikánál súlyosabb szövődmények ritkán lépnek fel, a kevésbé súlyos problémák megfelelő utókezeléssel, beavatkozással általában leküzdhetők, a műtét végső eredményét nem vagy alig befolyásolják. Ilyenek lehetnek:

 • Utóvérzés 4-5 %.
 • A bőr átmeneti érzészavarai ritkák és néhány hónap alatt megszűnnek.
 • Bőrelhalás 1%-nál ritkább a fül mögötti feszülő bőrterületen, ritkábban a fül előtti sebvonal felső részén fordulhat elő.
 • Gyulladás az arcplasztikánál ritka a terület jó vérellátása miatt.
 • Hosszabb ideig fennálló duzzanat, ödéma ritka.
 • Tömött vastag hegképződés vagy hajhullás, hajritkulás a metszés vonalában kis utókorrekcióval megoldható.
 • Nagyon ritka 0.1% az arcideg ágainak sérülése, melynek kellemetlen következménye az arcizmok működéskiesése következtében létrejövő aszimmetria lehet.

Mennyibe kerül az arcplasztika és nyakplasztika műtét?

Az arcplasztika és nyakplasztika árakat az árak menüpont alatt találja meg.

Dr. Csuha Lajos arcplasztika és nyakplasztika műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Bejelentkezéshez, időpontkéréshez kérjük, kattintson ide.