Gynecomastia

Mit jelent a gynecomastia?

A gynecomastia, vagy eredetileg gynaecomastia görög eredetű szó, a férfi emlőmirigyek kóros megnövekedését jelenti. A férfi emlő nőies megnagyobbodása esztétikailag nagyon zavaró, így plasztikai sebészeti megoldást igényel.

A gynecomastia leggyakrabban kétoldali és szimmetrikus, de ritkán féloldali is lehet. A jelenség ritkán hormonális betegséghez társul, még ritkábban melldaganat húzódik meg a háttérben. Ezeket az eseteket fontos az előzetes vizsgálatokkal kiszűrni, mert kezelésük nem a plasztikai sebész feladata.

Miért alakul ki a gynecomastia?

Leggyakrabban a gynecomastia már pubertás korban kezdődik, genetikus alapon fejlődik ki, vagy elhízáshoz társul. Testépítő táplálék-kiegészítők és izomtömeg növelő szteroid hormonok ugyancsak gyakran okoznak ilyen elváltozást a férfi melleken.

Dr. Csuha Lajos gynecomastia műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Zsírleszívás szerepe a gynecomastia műtétben

A gynecomastia műtéti kezelésében látványos fordulatot hozott a zsírleszívás 80-as évektől történő elterjedése. A mirigyet körülvevő zsírszövetet piciny, 2-3 mm-es metszésen keresztül előzetesen leszívjuk, ez jelentősen megkönnyíti a mellmirigy eltávolítását, melyet a mellbimbó alsó peremén keresztül végzünk. A metszés később alig látható, vékony heggel gyógyul. A bőr még jelentősebb térfogatcsökkentés esetén is képes visszahúzódni, így elkerülhető a több és feltűnőbb heggel járó bőrkimetszés, amely a női emlő mellkisebbítő műtéteinél egyébként megszokott. Ritkán, ha a mellek megnagyobbodását csak a zsírszövet felszaporodása okozza, mely elsősorban elhízás esetén tapasztalható, jó eredményt érhetünk el önmagában csak a zsírleszívás alkalmazásával is.

Klinikánkon a zsírleszívás évek óta a legmodernebb vibroliposuctios, rezgő-vibráló kanülös eljárással történik.

A Dr. Csuha által használt a PAL technikán alapuló Micro Aire amerikai készüléket mind hatékonyságát, mind a műtét biztonságát tekintve is a legjobbak közé sorolják. A férfi emlő jellemzően kötöttebb zsírszövete esetén a berendezés használata különösen előnyös.

Mennyi időt vesz igénybe a gynecomastia műtét?

A gynecomastia műtét történhet altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben. Javasoljuk az altatást, mert helyi érzéstelenítésben nem lehet 100%-os fájdalommentességet elérni.

A műtét előtt minden esetben laborvizsgálatok, illetve EKG történik. Mellultrahang vizsgálat, estenként endokrinológiai kivizsgálás is szükséges lehet. A műtét után az eltávolított mellmirigy szövettani vizsgálata kizárhatja a komolyabb megbetegedést.

A gynecomastia műtét átlagos időtartama egy –másfél óra. Érzéstelenítésben történő műtétet követően fél-egy órás pihenés után lehet távozni, célszerűen autóval, de ne a páciens vezessen. Altatás után egy napos /éjszakás / megfigyelés szükséges, majd általában másnap reggel lehet távozni, természetesen ilyenkor sem szabad még autót vezetni.

Műtét utáni regenerálódás

gynecomastiaA műtét után közvetlenül speciális kompressziós mellényt húzunk fel a kezelt területre, mely segít a bőrt alapjához letapasztani, és ez által is gyorsítani a gyógyulást. Ezt a gyógyruhát, mely klinikánkon beszerezhető, még a műtét előtt kiválasztjuk, mert a megfelelő méret nagyon fontos. A gyógymellényt átlagosan egy-másfél hónapig kell viselni, két-három hétig éjjel nappal, majd további két-három hétig csak nappal. Levenni az első kötéscseréig, mely hat nap után esedékes, nem szabad. Ekkor megtörténik a varratok eltávolítása is, és utána már le lehet zuhanyozni. Erre a fél órára a mellény ilyenkor már levehető. Egy hetes otthoni pihenés után könnyű fizikai, szellemi munka is végezhető.

Nehéz fizikai munka, intenzív sport, torna, tenisz, úszás, főleg karok és a felsőtest szélesebb mozdulatai, egy-másfél hónapig kerülendőek. Későbbiekben már nincs korlátozás, a korábbi életvitel minden tekintetben folytatható, minden sporttevékenység végezhető.

Milyen kellemetlen velejárói vannak a gynecomastia műtétnek?

 • Fájdalom: a műtét után minden esetben néhány napig jelentkezhetnek tompa izomlázszerű, ritkábban égő jellegű fájdalmak. Kellemetlen a mozgás, az operált terület húzódik és a mellény is elég szoros. Egyszerű, vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek mindig elegendőek.
 • Véraláfutás, lila bőrelszíneződés: különböző intenzitással, gyakran jelentkezik lilás vagy zöldessárga elszíneződés az operált területen /hasonlóan, mint egy erősebb ütés, sérülés után/. Ez általában egy-két hét alatt nyomtalanul felszívódik.
 • Duzzanat: a műtét utáni napokban több-kevesebb szövetnedv gyűlik meg az operáció területén, mely enyhe duzzanat formájában mutatkozik. Hasonlóan a bőrelszíneződéshez egy-két hét alatt felszívódik. Az esetek többségében mire a szorítóruházat lekerül, ezek a jelenségek már elmúlnak.
 • Műtéti heg: a két db. 2-3 mm hosszú zsírleszívási heg és a bimbóudvar alsó szélén futó heg néhány hónap alatt alig észrevehető vékony heggel gyógyul.
 • A műtéti terület kötöttebb, tömöttebb tapintata: ez a jelenség 10-20 %-ban fordulhat elő a beavatkozás után és néhány hónapig fennállhat.

Milyen szövődményei lehetnek a gynecomastiának?

 • Vérömleny: a műtéti terület jelentősebb bevérzése nagyon ritka, 1 %-nál nem gyakoribb, mert a szívó kanül speciális kialakítása miatt nagyobb ereket nem sérthet. Kisebb bevérzések jegelésre és krémezésre jól reagálnak, de esetenként a leszívott terület néhány hónapig is fennálló keményebb, tömöttebb, enyhén egyenetlen tapintatát okozhatják.
 • Gyulladás: komolyabb, beavatkozást, műtéti feltárást is igénylő gyulladás nagyon ritka, ezrelékes valószínűségű.
 • Kóros hegképződés, sebgyógyulási zavar: a műtéti hegek nagyon rövidek, feszülés nélkül összefekszenek, ezért legfeljebb keloid képződésre hajlamos egyéneken fordulhat elő a hegképződés zavara.
 • Bőr érzés zavarok, zsibbadás, érzéketlenség: 3-4 %-ban fordulhat elő a műtéti területen érzészavar vagy érzéskiesés. Végleges formájuk nagyon ritka, de a teljes regeneráció meghaladhatja az egy évet.
 • Bőregyenetlenség, bőrlazaság: a gynecomastiás mell fedőbőre általában elég rugalmas ahhoz, hogy a műtét után teljes mértékben visszahúzódjon. A bőrfelszín kisebb egyenetlensége ritkán előforduló probléma a férfi mellen. Vákuum masszázzsal (ENDERMOLOGIE) jól kezelhető.
 • Tartós elszíneződés a bőrön: nagyon ritkán, zsírleszíváson átesett páciensek beszámolnak arról, hogy a leszívott terület bőrén a bevérzés okozta elszíneződés még néhány hónap elteltével sem tűnik el teljesen. Ezekben az esetekben is csak nagyon halvány, bizonyos fényviszonyoknál látható a színeltérés, és ált. további néhány hónap elteltével teljesen megszűnik.
 • Bimbó pigment hiány, bimbó szövethiány: a mellbimbó területén a metszés fölött az esetek néhány ezrelékében %-ban maradhat világosabb pigment hiányos folt. Irodalmi ritkaság, de nagyon nagyméretű mellek kisebbítése után előfordulhat a bimbó területén szövethiány, mely megfelelő műtéttel pótolható

Mennyibe kerül a gynecomastia műtét?

A gynecomastia árakat az árak menüpont alatt találja meg.

Dr. Csuha Lajos gynecomastia műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Bejelentkezéshez, időpontkéréshez kérjük, kattintson ide.