Orrplasztika

Mit jelent az orrplasztika?

Az orrplasztika az orr alakjának műtéti úton történő megváltoztatását jelenti. A műtét során légzési zavarokat okozó belső rendellenességek megoldására is lehetőség nyílik. Orrplasztika akkor válik szükségessé, ha viselőjét zavarja az arc harmóniájába nem illeszkedő nagy, hosszú, kampós, széles, ferde, vagy valamely részében aránytalan orr. A probléma legtöbbször örökletes, bár csak 16-18 éves kor után jelentkezik, ritkábban szerzett, korábbi sérülés, orrcsonttörés következménye. Az orrplasztika műtétjére általában 18 éves kor után kerülhet sor, felső korhatár nincs.

Orrműtét előtti konzultáció

Az orrplasztika sikere szempontjából nagyon fontos az alapos előzetes megbeszélés. Az operáló orvosnak pontosan tisztába kell lennie a páciense igényeivel, elképzelésével, a páciensnek pedig azzal, hogy a saját orrán milyen változások érhetők el, illetve ezáltal hogyan változik az arc harmóniája.

Az orrplasztika eredményének közös tervezésében hasznos segítség a számítógépes modellezés, ahol a megvalósítható formákat előzetesen meg lehet tekinteni.

Klinikánkon a számítógépes modellezés díjtalan!

Az orrplasztikai műtét megtervezése

A páciensről digitális kamerával felvételeket készítünk, majd a számítógép segítségével elkészítjük a lehetséges modelleket. Ezek közül a pácienssel közösen tudjuk kiválasztani az ideális alakot.

Dr. Csuha Lajos orrplasztika műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Mi az orrplasztika lényege?

Az orrműtét lényege az orr, csontos, porcos vázának átalakítása.

Az orrhát területén a legtöbbször az orrcsont vésése vagy fűrészelése, majd beroppantása történik, mely tulajdonképpen egy tervezett, irányított orrcsonttörés. Elvégezzük az orrporcok megkisebbítését, íveiknek, egymáshoz való viszonyuknak megváltoztatását, és ha szükséges, az orrszárnyak lágy részeinek megrövidítését is. Az orrsövény kóros görbületeinek korrekciójára is lehetőségünk van.

Részleges orrplasztikánál a fentiek lépések közül csak egyiket vagy másikat végezzük.

Az orr bőre ezeket a változásokat később követi, mintegy rásimulva az alatta lévő új vázra.

A zárt orrplasztika során az orrnyílás belső felszínén ejtett metszésekből dolgozunk, így a műtét az orr bőrén heget nem hagy maga után. Kivétel, ha az orrszárnyak kisebbítése is szükséges. Ennek nyomaként az orrszárnyi árokban elhelyezett alig feltűnő finom heg marad.

Dr. Csuha a nyílt orrplasztika specialistája

A nyílt orrplasztika, mely nagy tapasztalatot és jó manuális képességet igényel, és melyet Európában és hazánkban is kevesebb plasztikai sebész végez, Dr. Csuha egyik fő specialitása.

Lényege, hogy az orrnyílások közötti finom metszésből az orrcsúcs bőrének felemelésével a szem ellenőrzése mellett történik a beavatkozás. Miután ez a feltárás az orrporcok alakjának művészi igényű újraformálását is lehetővé teszi, az orrcsúcs területén a legdeformáltabbtól a legfinomabbakig, minden eltérést precízen és nagyon biztonságosan korrigál. Eredményeként alig észrevehető heget keletkezik az orrnyílások közötti bőrterületen, de ez gyakorlatilag nem látható. Általában a bonyolultabb orrcsúcs korrekciókhoz, jelentősebb orrcsúcs aszimmetriák esetén, vagy nagyon előreugró, nagy orrcsúcsoknál alkalmazzuk. A másodlagos vagy többször operált orrok is elsősorban ezt a feltárást igénylik.

Hogyan történik az orrkorrekció?

Az orrplasztika rendszerint altatással jár, mert az orrcsontok vésése, fűrészelése az érzéstelenség ellenére is kellemetlen lehet. Szükségesek előzetes laborvizsgálatok: vér, vizelet és EKG. Az orrplasztika időtartama 1-2 óra.

A műtét után az orrnyílásokba impregnált tampon kerül, az orrhátra pedig gipszrögzítés, melyet az arcon ragtapaszcsíkokkal rögzítünk. Az első éjszakát a klinikán töltik a páciensek, de reggel a tamponkivétel után már távozhatnak. Fájdalom általában nincs, kellemetlenséget az okoz, hogy az első éjszakán a tampon miatt csak a szájon keresztül lehet levegőt venni.

Műtét utáni tudnivalók

  • A gipszrögzítés a csontszerkezet megbontásának mértékétől függően 5-10 napig szükséges. Ezen idő alatt otthoni pihenést javaslunk. A véraláfutás felszívódási ideje kb. 10-12 nap. Ennek felszívódása jegeléssel gyorsítható. Jegelésre gyógyszertárakban vagy kozmetikai cikkeket forgalmazó szakboltokban kapható szilikonos tömlőt javaslunk. Ezeket célszerű a műtét előtt beszerezni, majd a műtét napjától kezdve 4-6. napig, óránként-két óránként 20-25 percig, az orron átfektetve a szemekre helyezni.
  • Az első napokban a pihenés félig ülő helyzetben történjen, tilos az orrfújás, hajolgatás, nehéz tárgyak emelése.  Tartózkodni kell a forró vagy fűszeres ételek, illetve alkohol fogyasztásától is.
  • Az orrlégzés javítására orrkenőcsöt adunk, vagy orrcseppet lehet használni.
  • Orrplasztika után az első kontroll vizsgálat alkalmával kb. a nyolcadik napon távolítjuk el a gipszrögzítést. Varratszedés csak akkor szükséges, ha külső metszés is történt, a belső varratok maguktól felszívódnak.
  • Az orrplasztika után másfél hónapig tilos a napozás, szolárium, és óvni kell az orrot még kisebb erőbehatásoktól is. Szemüveg viselése ilyenkor egyedi mérlegelést igényel. A következő kontroll vizsgálat másfél–két hónap múlva történik.

Milyen szövődményei lehetnek az orrplasztikának?

  • Ritkán előfordul, hogy az egyébként jól sikerült műtét után 1-2 hónappal az orron nem nagyon jelentős, de előnytelen változás mutatkozik. Ez lehet kis tengelyferdeség, vagy a bőr alatt tapintható kis púp, esetleg az orrcsúcs helyzetének előnytelen megváltozása. Ez valójában nem szövődmény, hanem a szétválasztott szövetek gyógyulása során a belső hegesedés húzó-torzító hatása következtében ritkán (4-5%) kialakuló előre ki nem számítható állapot. A későbbiekben korrekciós műtétet szükségessé tehet.
  • Vérzés vagy gyulladás, amely bármelyik műtétnél előfordulhat, 1-2%-os gyakorisággal fordulhat elő és szorosabb tamponade, antibiotikum adásával uralható.
  • Hasonlóan ritka a hetekig elhúzódó savószerű váladékozás az orrnyílásokból.
  • Orrháton vagy orrcsúcson érzéscsökkenés tapintásra nagyon ritkán keletkezik, és hónapok alatt magától javul. Szagláscsökkenéstől orrplasztikával kapcsolatosan nem kell tartani.
  • Ezrelékes gyakorisággal  fordulhat elő egyik vagy másik orrjárat jelentős beszűkülése, mely az orrlégzést nehezítheti, csakúgy, mint a porcelhalás vagy a bőrelhalás, mely az orrot deformálhatja, és így újabb műtétet tehet szükségessé.

Mennyibe kerül az orrplasztika műtét?

Az orrműtét árakat az árak menüpont alatt találja meg.

Dr. Csuha Lajos orrplasztika műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Bejelentkezéshez, időpontkéréshez kérjük, kattintson ide.