Fülplasztika

Mi is az a fülplasztika?

Fülplasztika alatt leggyakrabban az elálló fül vagy fülek fejhez simulóvá tételét értjük. Fülplasztika során történhet a fül megkisebbítése, részleges vagy teljes fülhiány pótlása, illetve egyéb ritka alaki deformitások korrekciója is.

Kinek van szüksége fülplasztikára?

A fülplasztika műtét leggyakoribb oka az elálló fül. Esztétikai vonatkozása mellett mindig okoz pszichés problémákat, gátlásosságot, vagy akár szorongást, amely már gyerekkorban is kialakulhat.

Ritkábban végezzük a fülkagylók megkisebbítését, részleges vagy teljes fülhiány pótlást, vagy egyéb ritka alaki deformitások korrekcióját is.

Dr. Csuha Lajos fülplasztika műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Hány éves kortól végezhető fülplasztika?

Fülplasztika 6 éves kor után végezhető, felső korhatára nincs, leggyakrabban gyerekkorban vagy fiatal felnőttkorban történik. A fülplasztika beavatkozás gyakorlott plasztikai sebész számára viszonylag egyszerű, a páciensre nézve nem jelent komoly megterhelést és nagyon csekély számban fordulhat elő utána bárminemű szövődmény.

A fülplasztika műtét lényege

A fülplasztika legtöbbször helyi érzéstelenítésben történik, de ha valaki altatásban szeretné, erre is van lehetőség. A műtétet laborvizsgálat előzi meg.

Az érzéstelenítő beadása után, mely rögtön hat, a műtét már semmiféle fájdalmat vagy kellemetlenséget nem okoz.

A fülplasztika lényege a fülporc átalakítása, meghajlítása, szükség esetén a porc egy részének eltávolítása, majd az új alak belső öltésekkel történő rögzítése. Ehhez a fülkagyló hátsó felszínén néhány cm hosszú metszést ejtünk, melyet a műtét végén egyetlen ún. tovafutó öltéssel zárunk. Ez a metszés a fül mögött rejtett helyen lévő vékony vonalas heggel gyógyul. A fülkagyló első vagy külső, látható felszínén általában nem ejtünk metszést, így később műtétre utaló nyom itt nem lesz látható.

A fülplasztika műtéti környezetében a hajat levágni vagy leborotválni nem kell.

Az operáció időtartama kb. 1-1.5 óra, és a végén körkörös pántszerű kötés kerül a fejre, mely a füleken, a homlokon és a tarkótájon fut körbe, de a fejtetőt szabadon hagyja, így hosszabb hajjal a kötést oldalt és hátul el lehet takarni.

Fülplasztika műtét után

 • A fülplasztika ambulanter történik, ami azt jelenti, hogy rövid, félórás pihenés után el lehet hagyni a klinikát.
 • Otthon négy-öt nap pihenés javasolt, ez idő alatt lehetőleg ágynyugalom, majd utána, amennyiben a kötés nem zavaró, könnyebb szellemi vagy fizikai munka végezhető.
 • Az olyan megerőltető sportot vagy fizikai munkát azonban, mely a kötésbe való beleizzadással járna, kerülni kell.
 • 3-4 órával a fülplasztika után az érzéstelenítő oldat hatása már elmúlik, tompa, égő vagy lüktető fájdalom jelentkezik, mely főleg az első éjszaka okoz panaszokat. Ilyenkor fájdalomcsillapító tablettára szükség lehet. Ez a fájdalom napokon belül csökken, majd megszűnik.
 • A kötés eltávolítása és a varratszedés /mely egyébként néhány percet vesz csak igénybe, és egyáltalán nem fáj/ a 6-9. napon történik a műtét típusától függően.
 • Ilyenkor az alakváltozás már látható, a fül fejhez simul, de átmenetileg még duzzadtabb, gyűröttebb, illetve rózsaszínűbb lehet. Ezek az eltérések napokon belül megszűnnek, az eredmény életen át tart, recidíva ritka, 1 %-nál nem gyakoribb.
 • Hajat mosni már a kötéslevétel napján lehet, uszoda, fodrász, hajfestés csak 2-3 hét múlva.
 • A kötéslevétel után még két-három hétig éjszakára az alváshoz körkörös fejpánt viselése szükséges, megakadályozandó a frissen operált fülek deformálódását.

Milyen szövődményei lehetnek a fülplasztikának?

 • A fülplasztika után szövődmények ritkák, az operált terület bevérzése a speciális szoros kötés miatt csaknem lehetetlen, 1 %-nál nem gyakoribb.
 • Gyulladásos szövődmény jó vérellátású területen steril műtétnél nagyon ritka, ezrelékes valószínűségű.
 • A porcszövet gyulladása a fül deformálódását okozhatja, azonban ez a szövődmény rendkívül ritka.
 • Kóros hegképződés ritka szövődmény, keloid hajlam fokozza előfordulási valószínűségét, azonban ez nagyon ritka.
 • Műtét után 4-5 %-ban fordul elő érzészavar, ilyenkor a fülkagyló tapintásra, érintésre érzékenyebb lehet, vagy ellenkezőleg, kevésbé érzékeny, esetleg furcsa érzés, zsibbadás jelentkezhet. Ezek a tünetek legtöbbször néhány héten belül megszűnnek, az érzéketlenség némely esetben hónapokig is megmaradhat.
 • A műtét a hallást semmilyen formában nem befolyásolja, halláscsökkenés vagy egyéb hallással kapcsolatos probléma még szövődmény esetén sem jelentkezhet!

Mennyibe kerül a fülplasztika műtét?

A fülplasztika árakat az árak menüpont alatt találja meg.

Dr. Csuha Lajos fülplasztika műtéteinek képgalériáját ide kattintva tekintheti meg.

Bejelentkezéshez, időpontkéréshez kérjük, kattintson ide.